Lehet Egerben egyetem

Az egri és a gyöngyösi főiskola vezetése támogathatónak tartja azt a kormányzati elképzelést, hogy a két észak-magyarországi intézményt egy új egyetem égisze alatt vonják össze.

– Most először felelős kormányzati vezető szájából is elhangzott, hogy lehet Egerben egyetem. Ez értelmet ad az elmúlt 250 év munkájának, ilyen közel még sosem voltunk ahhoz, hogy a régi szándék beteljesüljön - nyilatkozta Liptai Kálmán, az egri Eszterházy Károly Főiskola rektora a Heves Megyei Hírlapnak.

A rektort azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Palkovics László, a felsőoktatásért felelős államtitkár bejelentette: a gyöngyösi és az egri főiskolát részben összevonnák, ennek nyomán létrejönne egy erős egyetem, amelynek része lenne a jászberényi pedagógiai kar is.

Erről Liptai Kálmán úgy fogalmazott: „Nem lepődtünk meg a bejelentésen, hiszen Palkovics László államtitkárral már voltak előzetes egyeztetések, s nekünk semmiféle ellenvetésünk nem volt az együttgondolkodással kapcsolatosan". Hozzátette:  "értelmes gondolat, hogy Észak-Magyarországon összefogjuk az erőket, s ha vannak szellemi azonosságok, márpedig vannak, azok erősítsék egymást".

A tervről Helgertné Szabó Ilona, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola rektora a lapnak azt mondta: "alapvető célunk volt, hogy egyetemi karrá tudjunk válni, ez pedig az egri integrációval is valóra válhat, hiszen így az Eszterházy Károly Főiskola is erős egyetemmé fejlődhet".

Hozzátette, augusztusban kezdődnek a tárgyalások az egri főiskolával, megvizsgáljuk, miben tudunk együttműködni, hol tudunk egymást kiegészítve előre lépni, újabb kitörési pontokat találni. A rektor asszony kifejtette: „Szóba került az is, hogy a gödöllői egyetemmel szorosabb lesz az együttműködés az agrártudományok terén, de ugyanúgy Debrecenre is nyitottak vagyunk, hiszen ott is erős agrárképzés folyik. Nálunk rendelkezésre áll mindaz a személyi és tárgyi feltételrendszer, amelyet közösen tudunk hasznosítani például a gyakorlati képzésben."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.