Rekordszinten a Balaton vize

A hétfői 132 centiméteres vízszintrekordot kedden újabb egy centivel meghaladta a Balaton. A 133 centiméteres szint azt jelenti, ennyi víz még sohasem volt a Balatonban.

Nyolcvan köbméter ugyan a siófoki Sió-zsilip „elméleti" kapacitása másodpercenként, ennyivel azonban akkor sem lehetne engedni a Balaton vizét, ha nem volna „általános árvízhelyzet" a Dunántúlon - írja a sonline.hu.

Ekkora vízeresztést sem a Sió-csatorna, sem az öreg zsilip állapota nem tesz lehetővé, mindkettő felújításra szorul. Hétfőn új vízszintrekord született: 132 centiméter, ami keddre már a múlté is lett, hiszen újabb egy centinyit, 133-ra emelkedett.

A vízügy keddtől másodpercenként 50 köbméterre növelte a vízeresztés intenzitását. A greenfo.hu azt írja: a következő időszakban inkább a befolyó vízmennyiség növekedésére lehet számítani, mert a folyamatos esőzés miatt megtelt talaj nem tudja elnyelni a lehullott esőt, így annak jelentős része a vízgyűjtőről továbbra is a Balatonba kerül. Így aztán újabb vízállásrekordokat is dönthet még a magyar tenger.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.