Rekonstrukció miatt mától "zűrösebb" a Budakeszi út

Elkezdődött az év talán legnagyobb vízcső-rekonstrukciója Budapest egyik legforgalmasabb bevezető útján, a Budakeszi úton. Mivel nagyméretű nyomócsőről van szó, az augusztus végéig tartó munkálatok útbontással járnak, ugyanakkor a reggeli és a délutáni csúcsidőben biztosítják, hogy a járművek kétszer egy sávon haladhassanak.

Ma elkezdődött az év legjelentősebb vezetékrekonstrukciója a Budakeszi úton, a Fővárosi Vízművek Zrt. augusztus 31-ére végez az összesen 1400 méternyi hálózatot érintő, négy szakaszban megvalósuló munkálatokkal. Mivel ez a medencetöltő-vezeték biztosítja a Budakeszi úti gépház ellátását, a nagy átmérőjű, 400 milliméteres csővet csak burkolatbontással tudják kicserélni. Ezzel párhuzamosan a fogyasztókat ellátó, 150 milliméteres vezetéket is kicserélik, mielőtt a Budakeszi úton megkezdődne a fővárosi útrekonstrukció.

A Fővárosi Vízművek tájékoztatása szerint a munkákat a nyári szünet idejére, szigorú előírások betartásával ütemezték, hiszen egyrészt Budapest egyik legforgalmasabb bevezető útjáról van szó, másrészt a környéken kiemelt közintézmények, követségek, kórházak is találhatók. Minderre tekintettel például reggel hétttő tíz óráig és délután háromtól hat óráig a társaság kizárólag olyan munkálatok végezhet, melyek mellett biztosítható a kétszer egysávos közlekedés. 

Arra is tekintettel kell lenni, hogy a Budakeszi úti villamos-pálya különleges eljárás alkalmazását teszi szükségessé: a vezetéket öt helyen kell átvezetni a vágányok alatt úgy, hogy a villamosforgalom zavartalan maradjont. Ezért az úgynevezett átsajtoló technológiát alkalmazzák: először egy védőcsövet sajtolnak át a sínpályák alatt, melybe belehúzzák az új gömbgrafitos öntöttvas vezetéket.

Mivel a Szilágyi Erzsébet fasor kiemelt zöldövezeti rész, a bokrokat a Fővárosi Vízművek – szakemberek bevonásával – át-, majd visszatelepíti, a fákat körbekalodázza. Az átsajtoló technológia alkalmazásával a fák gyökere alatt vezetik az új csöveket, így biztosítják a növényzet védelmét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.