Rejtélyes szál a belvárosi ingatlanbotrányban

Jogszabályok előkészítésében, közbeszerzések lebonyolításában és privatizációs szerződések megírásában is részt vesz egy a belvárosi önkormányzatnak dolgozó külsős ügyvéd. 

Évek óta egy külsős ügyvéd készíti elő az V. kerület közbeszerzéseit, de minden olyan ingatlanügyletben is részt vett, amely miatt most nyomoznak a hatóságok. A titokzatos jogász körüli homályt nem segít eloszlatni az önkormányzat: nem árulja el, miért őt választotta, és milyen feltételekkel, mennyi pénzért alkalmazza - értesült a VS.hu.

A hírportál információja szerint Sándor Sz. Zsolt korábban is dolgozott a kerületnek, de ma már rendszeres résztvevője az V. kerület azon üléseinek, amelyeken ingatlaneladásokról, sokmilliós szerződésekről döntenek; emellett ő készíti elő a privatizációs szerződéséket, lebonyolítja a közbeszerzéseket, illetve – Steiner Pál szocialista képviselő tudomása szerint – jogszabályok előkészítésében is részt vesz.

Az önkormányzat a VS megkeresésére arról tájékoztatott, hogy a Dr. Sándor Ügyvédi Iroda több mint tíz éve végez megbízható munkát a kerületnek. Az ügyvédi iroda megbízási keretszerződés által rögzített feltételek szerint közbeszerzési eljárások teljes körű lebonyolítását végzi.

Az ügyvédi iroda a cikk szerint több olyan ügyben is segédkezett a kerületnek, amelyek miatt nyomozások folynak. A Fővárosi Főügyészség április közepe óta nyomoz hűtlen kezelés gyanújával a kerületi ingatlanértékesítések miatt. Az önkormányzat előbb bérbe adta az érintett ingatlanokat, amelyekhez aztán a bérlő pár hónappal később, az elővásárlási jogára hivatkozva pályázat nélkül, kedvezményesen, a forgalmi érték 70 százalékáért jutott hozzá. Ezeknél az értékesítéseknél az ügyvédi iroda az elővásárlási nyilatkozat elkészítésében vett részt, illetve a vételárat is nála helyezték letétbe.

Sándorék nyújtottak segítséget a Budapest Szíve Program több közbeszerzéséhez is. Az uniós pénzből megvalósuló projekt miatt a Fővárosi Főügyészség hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz március óta. A nyomozást a magyar hatóságok azután rendelték el, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF jelezte, szabálytalanságok lehettek a közbeszerzéseknél. Az OLAF azt azonban nem árulta el, hogy a projektnek pontosan melyik részével van problémájuk.Az ügyvédi iroda más fideszes vezetésű önkormányzatoknak is bedolgozik. Közbeszerzések intézésében is segített a fővárosi I. és II. kerületnek, valamint a Pest megyei Nagykovácsinak. Tavaly az Államkincstár autótenderében is feladatokat végzett - értesült a VS.

A lapnak az önkormányzat nem árult el részleteket az ügyvéd megbízásáról, ezért az adatvédelmi hatósághoz fordultak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.