Minden hívásra kíváncsi volt Szombathely jegyzője

Előbb szabadságra ment, majd lemondott Gaál Róbert, Szombathely jegyzője. Távozása előtt a polgármesteri hivatal harminc munkatársának – tudomásunk szerint valamennyi osztályvezetőnek – a mobiltelefonos híváslistáját akarta lekéretni a szolgáltatótól. Azon a közgyűlésen, melyen az Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt nevű frakció képviselője bejelentette a tudomásukra jutott botrányt, a jegyző már nem jelent meg, akkorra szabadságot vett ki.

Puskás Tivadar polgármester már korábban értesült az adatkérési szándékról. A kormánypárti politikust ugyanis felhívta a szolgáltató egyik munkatársa, mert nem az a hivatali alkalmazott kérte a híváslistákat, aki az önkormányzat telefonos ügyeiben intézkedni szokott. A városházi munkatárs rendelkezett ugyan hivatalos felhatalmazással a jegyzőtől, de a szolgáltató biztosra akart menni, ezért ellenőrzésképpen értesítette az önkormányzat vezetőit.

Gaál Róbert, a lemondott jegyző
Gaál Róbert, a lemondott jegyző
M. Schmidt János

Puskás leállíttatta az akciót. Az ellenzéki frakció a közgyűlésen független vizsgálóbizottság létrehozását követelte.

– Tisztázni kell az adatkérés célját, s azt, hogy kinek a megbízásából próbált intézkedni a jegyző – mondta érdeklődésünkre Ipkovich György MSZP-s képviselő, a korábbi polgármester. –Amennyiben saját hatáskörben kérte a híváslistát, mi volt a szándéka vele? Ipkovich aggályosnak tartja azt is, hogy több ellenzéki képviselő is városházi előfizetésű mobilt használ, így egyelőre nem tudják, az ő ki- és bemenő hívásaikat is ellenőrizni akarta-e a jegyző.

A városháza érintett munkatársai nyilvánosan nem szólalnak meg. Annyit azért megtudtunk tőlük, hogy hivatali telefont használnak, melyen magánbeszélgetéseket is folytathatnak. A hívásokért a mindenkori adatforgalomból keletkező összeg húsz százalékát kell befizetniük az adójogszabályok értelmében.

Abban még a jogászok véleménye is megoszlik, hogy joga van-e a hivatalnak lekérni munkatársai híváslistáját. Találkoztunk olyan jogi véleménnyel, hogy aki használja a flotta előnyeit, tehát élvezi a húsz százalékos befizetési kötelezettségen kívül ingyenes hívás lehetőségét, annak tudomásul kell venni: nem ő rendelkezik a hívások adataival, sőt azt neki nincs is joga lekérni, a hivatalnak, mint tulajdonosnak, azonban van. Még egy régi, nagyobb méretű SIM kártya kisebbre cserélését sem kérheti önállóan a hivatali telefon használója, ahhoz is az önkormányzat engedélye kell – szemléltették a felhasználók korlátozott jogait.

Eltérő jogi érvelés szerint viszont csak valamilyen folyamatban lévő büntetőeljárás során, bírói engedély alapján fordulhatott volna a hivatal ilyen kéréssel a szolgáltatóhoz.

Gaál Róbert jegyző a sajtó számára elérhetetlen. Puskás Tivadar polgármester sem akar megszólalni az ügyben. Az ellenzéki javaslatot a közgyűlés elvetette, vizsgálóbizottság felállítása helyett a polgármestert bízták meg az ügy hátterének kiderítésével. Az önkormányzat szerdán közleményben tudatta, hogy Gaál Róbert lemondott, utódja kinevezéséig Károlyi Ákos aljegyző végzi el a feladatait. Az önkormányzati alkalmazottak csak találgatni tudják, mi lehetett az oka és célja az adatkérésnek. Felvetődött, hogy a hivatal dolgozóinak az ellenzéki képviselőkkel történő kapcsolatait akarták ellenőrizni. Akadt, aki azt sem tartotta kizártnak – igaz valószínűnek sem –, hogy valamilyen korrupciós gyanú alapozta meg a jegyző ellenőrző szándékát. Ezt azonban a többiek igen határozottan kikérték maguknak, s azzal érveltek: ha minden törvényesen, tiszta szándékkal történt volna, akkor miért mondott le a jegyző, akit korábban egyébként a Fidesz hívott a hivatalba?

A városban olyan hangokat is hallani: nem az önkormányzat, hanem esetleg külső gazdasági csoport érdekeit szolgálta volna a megszerzett információ. Eddig azonban erre vonatkozó bizonyítékokkal senki nem állt elő.

Az ellenzéki frakció sem tett egyelőre büntetőfeljelentést.

– Megvárjuk a vizsgálat eredményét – közölte Ipkovich György. Hozzátette: hasonló eset még soha nem fordult elő Szombathelyen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.