Rejtegeti a kampánypénzek sorsát a kincstár?

Nem csak a rekordszámban induló törpepártoktól nem lehet megtudni, mi lett a kampánypénzek sorsa. A Magyar Államkincstár sem hajlandó adatot kiadni, pedig ez a kontroll lett volna az új kampányfinanszírozási szabályok legfontosabb pozitív eleme.

A Magyar Államkincstár nem adja ki, hogyan használták fel az egyéni képviselőjelöltek a nekik járó fejenként egymillió forintos támogatást az országgyűlési választáson – írja a Blikk. Az indulók az államkincstártól kapott bankkártyával fedezhették költségeiket, a kincstár honlapjáról indított utalásokkal. Készpénzhez a kártyáról nem lehetett hozzájutni, így elvileg az összesen 1,1 milliárd forintot kitevő összeg minden egyes fillérjének ismeretes a sorsa.

A Transparency International azonban hiába kérte ki az adatokat, az államkincstár, arra hivatkozva, hogy túl sok információról van szó, elutasította az igénylést. A szervezet szerint a törvény egyetlen pozitív elemét kasztrálta a kincstár, ezért bírósághoz fordulnak. Azt szeretnék, hogy a bíró az Alkotmánybíróságtól kérje annak kimondását: az állami szervek mennyiségi kifogások miatt nem tagadhatják meg az adatszolgáltatást.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.