Régi-új elnök az állambiztonsági levéltár élén

Katona Béla, az Országgyűlés elnöke kezdeményezte Gyarmati György parlamenti bizottsági meghallgatását - közölte a T. Ház sajtószolgálata. A közlemény ugyan nem tartalmazza, de ez azt jelenti, hogy a házelnök a jelenlegi főigazgatót jelöli az Állambiztonsági Szolgálatok Történelmi Levéltárának (ÁBTL) főigazgatói posztjára.

Katona Béla, az Országgyűlés elnöke decemberben írta ki az erről szóló pályázatot, amely január 25-én zárult le. Az új főigazgató április 1-én léphet hivatalba, megbízatása hét évre szól. Az MTI úgy tudja, a főigazgatói posztra hárman pályáztak: Gyarmati György jelenlegi főigazgató, Markó György, a Hadtörténet Intézet főigazgatójának tudományos helyettese, a levéltár elődje, a Történeti Hivatal volt elnöke, valamint Varga László, a Főpolgármesteri Hivatal főtanácsadója, a fővárosi levéltár korábbi főigazgatója.

Katona Béla bírálóbizottságot hozott létre, amely szakmai véleményt kért a jelöltekről a két legnagyobb levéltári szervezettől. A bizottság ezután javaslatot tett a parlament elnökének a főigazgató személyére, de a döntést a házelnök hozta meg. A jelöltet meg kell hallgatnia az Országgyűlés nemzetbiztonsági valamint kulturális bizottságainak is.

Az ÁBTL létrehozásáról szóló törvény szerint a levéltárban találhatók azok az iratok, amelyek 1944. december 21. és 1990. február 14. között az állambiztonsági tevékenységet végző magyar állami szervek működésével összefüggésben keletkeztek.

Ide tartoznak például a Belügyminisztérium III-as Főcsoportfőnökségénél készült dokumentumok, vagy a főcsoportfőnökség alkalmazottaival és a titkos, illetve a szigorúan titkos állományú munkatársaival kapcsolatos iratok, valamint az egyes fontos, közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyeket ellenőrző bizottságnál keletkezett anyagok is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.