Rég figyelmeztettek a vádlottak: fegyverek nélkül mit sem ér a gárda

A romagyilkosságok szempontjából Debrecen különleges és fontos város, hiszen innen indultak az elkövetők. Ennek ellenére mind országosan, mind debreceni szinten tapasztalható az a jelenség, hogy a történtek kibeszélése nem történt meg.
A romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságot nem kezelik a helyén, az nem kap komolyabb fókuszt, sokan azt hiszik, az a jó, ha minderről keveset beszélünk – mondta Debrecenben Gulyás József volt parlamenti képviselő, a nemzetbiztonsági szolgálatok felelősségét kivizsgáló tényfeltáró munkacsoport vezetője a helyi Kilátó Klub rendezvényén, amelynek másik meghívottja Vágvölgyi B. András újságíró volt, aki a kezdetektől figyelemmel követte az ügy vádlottainak perét.

Gulyás József szavait visszaigazolta a rendezvény iránt mutatkozó érdeklődés: a beszélgetésen mintegy harmincan vettek részt, viszont furcsa módon nem képviseltette magát a helyi városi televízió és a megyei napilap sem.

Arra a kérdésre, hogy a tegnap megkezdődött másodfokú tárgyalástól milyen eredményre számítanak, Gulyás József azt mondta: több embernek kellene a vádlottak padján ülnie, ezért bízik benne, hogy további részletek nyilvánosságra kerülnek az ügyről, ugyanakkor lát rá esélyt, hogy az első fokon 13 évre ítélt negyedrendű vádlott, Cs. István ítélete szigorúbb lesz.

Vágvögyi B. András az 1946-os zsidó pogrom óta elkövetett legsúlyosabb magyarországi rasszista bűncselekménynek nevezte a gyilkosságsorozatot. Hozzátette: politikai hovatartozás nélkül a teljes politikai elitet felelősség terheli amiatt, hogy Magyarországon 2006 után olyan hangulat alakulhatott ki, amely táptalajt jelentett a romagyilkosságokhoz.

Emlékeztetett rá, hogy a négy vádlott közül hárman részt vettek a Magyar Gárda első alakuló gyűlésén Budapesten, s már akkor fölvetették, hogy a szerveződés fegyverek nélkül mit sem ér.

A rendezvény során Gulyás József rámutatott: a nemzetbiztonsági szolgálatoknál súlyos, érthetetlen mulasztások történhettek, s máig nem világos, hogy a titkosszolgálat miért nem tájékoztatta a Nemzeti Nyomozó Irodát arról, hogy az ügy másodrendű vádlottjáról nemcsak 2008-ban, de 2009-ben is rögzítettek olyan megfigyelést, miszerint fegyverek beszerzésére készül. S megmagyarázhatatlan az is, hogy 2008-ban miért állították le a megfigyelését.

Vágvölgyi B. András hangsúlyozta: két-három embert tudna mondani, aki ott ülhetne a vádlottak padján akár azért, mert pszichikai bűnsegéd lehetett, akár azért, mert elmulasztott feljelentést tenni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.