Reformlátásmód kisember-szemmel

Abban szükséges fordulat, de inkább stílusváltás, hogy a reformokat a kisemberek szemével kell látni - mondta Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke.

Kökény Mihály, aki egyben az MSZP vezető egészségpolitikusa, csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatón elmondta: az elkövetkező hetekben alakítják ki pártjuk programját, s azt a következő kongresszus hagyja majd jóvá. A szocialista párt választási programjában "hét fontos irányt" szeretne viszontlátni az egészségügyre vonatkozóan. A politikus Veszprémben az egészségügyi szakdolgozók 40. kongresszusán vesz részt.

Az irányok közt említette a többi között a népegészségügyi szempontokat, a betegségmegelőzést, az ellátórendszer struktúrájának reformját, az egészségügyi fejlesztéseket, az alap- és járóbeteg-ellátás javítását, illetőleg azt, hogy törvényi szabályozás szükséges a magánbefektetők bevonásáról.

Ugyanakkor "nincs okuk megtagadni" az elmúlt hét év kormányzati egészségpolitikáját, noha "nyilván nem volt minden tökéletes". A szerkezetváltás iránya helyes volt, de a végrehajtásban rossz kompromisszumokat kötöttek". Sok baj volt a stílussal", s koalícióban sosem adhatja egészen önmagát egypárt - jegyezte meg a politikus.

Eredményként említette az egészségbiztosítás megerősítését, a járulékfizetési fegyelem javulását, a gyógyszerpiac rendbetételét, illetve azt, hogy az eredményes uniós lobbizás hatására "soha nem látott mértékű pénzforrásokat" lehetett egészségügyi fejlesztésekre fordítani.
Ugyanakkor az erőforrásokat koncentrálni kell, mert "nem lehet minden szolgáltatót, kórházat, szakrendelőt korszerű technológiával felszerelni".

Kökény Mihály szerint egy  baloldali pártnak vállalnia kell a méltányosság, az esélyegyenlőség, a szolidaritás érvényesülését és a minőségi ellátás értékeit, de ezek a szempontok sokszor csak "egymás rovására" valósulhatnak meg,  s ezen értékek mellett "egyre fontosabb a fenntarthatóság". Ami azt jelenti, hogy átlátható, költséghatékony és "bizonyítékokon alapuló eljárásokkal finanszírozó egészségügyi  rendszert kell működtetni".

"Sok érdekcsoporttal" kell ugyanakkor egyeztetni, hogy a szabály- és feltételrendszernek meg lehessen felelni. Az biztos, hogy a közös pénzünkkel gazdálkodó, egységes egészségbiztosítási rendszer megmaradása a szociális biztonságunk alappillére - hangsúlyozta Kökény Mihály, hozzátéve: ugyanakkor jogának kell lennie arra, hogy a szolgáltatások között szelektáljon az ár, a szakmai programok minősége, s a várakozási idő szerint.

Meghatározó szempont az is, hogy "muszáj valamiféle rendezettséget teremteni, az ellátást megszervezni". Az biztos, hogy a betegutakat szervezni szükséges, mert a parttalan, szabad választás "nagyon pazarló". De be kell tartatni a szakmai eljárásrendeket is, illetve bizonyos intézmények között "munkamegosztást célszerű végrehajtani". 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.