Reformellenes koalíció a parlamentben?

A felelőtlenség és a gyávaság nagykoalícióját emlegetik a kisebb pártok az után, hogy a "nagyok" megakadályozták a Reformszövetség csomagjának sürgős tárgyalását. Az SZDSZ és az MDF válaszul emeli a tétet.

- A felelőtlenség és a cselekvésképtelenség képviselői nagykoalícióban vannak egymással Magyarországon - így kommentálta lapunknak Kóka János a parlament házbizottságának hétfői döntését, amellyel megakadályozták, hogy az Országgyűlés soron kívül tárgyalhasson a Reformszövetség válságcsomagjáról. A csomagot határozati javaslat formájában az SZDSZ, illetve az MDF is benyújtotta, de a Fidesz és az MSZP képviselői leszavazták a Házszabálytól való eltérést, illetve a sürgősségi indítványt (ezeket négyötödös többséggel fogadhatták volna el).

A döntés Kóka János szerint azt mutatja: "a politikai elit kilencven százaléka még arra sem méltatja a neves szakértők által jegyzett, széleskörű szakmai támogatást élvező javaslatcsomagot, hogy érdemben beszélhessünk róla". Ezt azért is tartja meglepőnek, mert a szocialisták korábbi nyilatkozataiból az derült ki: támogatják, hogy a reformcsomag a parlament elé kerülhesse.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken azt nyilatkozta: támogatja, hogy a parlamentben tárgyalják meg a Reformszövetség javaslatait; Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezetője pedig úgy fogalmazott: az MSZP partner abban, hogy az Országgyűlés a kormány javaslatai mellett érdemben foglalkozzon a Reformszövetség álláspontjával, és szükségesnek tartják, hogy a szövetség javaslatait az illetékes parlamenti bizottságok a héten megvitassák.

Arra a felvetésünkre, hogy a házbizottsági döntésből, illetve az MSZP-s nyilatkozatokból nem következik, hogy normál menetrendben ne tárgyalhatna az Országgyűlés a csomagról, Kóka János azt felelte: ez így van, de ezek után ugyan miért bíznának abban, hogy a bizottságok támogatni fogják a javaslat tárgysorozatba vételét? Kóka hangsúlyozta, hogy az MDF-el közösen keresik a lehetőségét, hogy mielőbb - lehetőleg a jövő héten - napirendre tűzhessék a Reformszövetség javalsatait, de hogy pontosan milyen lehetőségek maradtak még, arról nem kívánt beszélni.

- Ismét bebizonyosodott, hogy a gyávaságnak kétharmada van a magyar országgyűlésben - nyilatkozta a parlamentben Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. "Nem elég, hogy nincs program, és mind a két nagypárt hallgat, még azt is megakadályozzák, hogy a nagy társadalmi támogatottsággal rendelkező Reformszövetség
javaslatát tárgyalja a parlament. Ez az alázat teljes hiányát, és a felelőtlenséget bizonyítja", hangsúlyozta Herényi.

A Házszabály értelmében még akkor is van lehetőség egy indítvány napirendre vételére, ha azt az illetékes bizottságok nem támogatják (például megfelelő számú képviselő aláírásával). Információnk szerint a liberálisok végső esetben ennél komolyabb eszközt is bevethetnek. Egyik parlamenti informátorunk ezzel kapcsolatban emlékeztetett rá: a kisebbségből kormányzó szocialisták egyedül nem tudják elfogadni a parlament napirendjét, végső esetben akár közösen tehetik határozatképtelenné a Házat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.