Reformátusok: Krízis van, de a magyar hatóságok jól teljesítenek

Sajnálatos, hogy a menekültkérdést belpolitikai csatározásokra használják fel. Az EU-s direktívák ellentmondóak, a magyar hatóságok mégis remekül dolgoznak – a reformátusok is megszólaltak menekültügyben.

Szakmai konzultációt tartott Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. Az egyeztetésen többek között a Református Missziói Központ és a Menekültmisszió vezetője is részt vett.
A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint Bogárdi Szabó István kérte a jelenlévőket a Menekültmisszió eddigi tevékenységének bővítésére: a menekülthelyzet soha nem látott próba elé állít most mindenkit, ezért különösen fontos az összehangolt és hatékony munka.

A zsinat lelkészi elnöke elmondta, hogy a kritikus helyzetben a legelemibb jogok biztosítása mellett Magyarország polgárai és a menekültek számára is a megfelelő, pontos információk elérhetővé tétele a legfontosabb. Ugyanakkor „sajnálattal kell látnunk, hogy a menekültkérdést belpolitikai csatározásokra használják fel”.

A reformátusok mindenkit békére kérnek. Köszönetet mondanak a türelmet és megértést tanúsító magyar állampolgároknak, valamint a magyar hatóságoknak, amiért „dacára az ellentmondó EU-s direktíváknak a lehető legmagasabb színvonalon végzik a rájuk rótt feladatokat”.

A református egyház számára a menekültek segítése nem új keletű dolog – folytatódik a közlemény. 2006 óta működik a Menekültmisszió a református egyház saját forrásaiból, amerikai és európai partneregyházak támogatásával, illetve pályázati pénzekből. A református egyház „e kritikus helyzetben a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektet a menekültek közötti szolgálatra és széles körű összefogásra buzdít mindenit”.

A munkában a Magyar Református Szeretetszolgálat is részt vesz. Augusztustól orvosi segítséget nyújt, valamint gyermekfoglalkoztató délutánokat szervez a debreceni befogadó állomáson. Heti rendszerességgel általános orvosi ellátást, nőgyógyászati szakellátást és alapgyógyszereket biztosít a tábor lakói számára. A táborban élő gyermekekhez heti kétszer önkéntesekkel kreatív játékokat, sportszereket, társasjátékokat juttatnak el.

A szeretetszolgálat önkéntesei és munkatársai szeptember 2-án a Keleti pályaudvarnál ivóvizet, higiéniai eszközöket (pelenkát, törlőkendőt) és élelmiszert osztottak szét – zárul a közlemény.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.