Razzia a Sirályban: Tarlós rosszul időzített túlbuzgóságról beszél

Feleslegesnek és a kerület rosszul időzített túlbuzgóságának nevezte Tarlós István főpolgármester a Sirály nevű belvárosi klubban tartott éjszakai razziát. Szerinte ezzel kommunikációs felülethez segítettek egy "zavaros motivációtól vezérelt csoportosulást".

A szombatra virradóra tartott akcióról több hírportál, így a nol.hu is beszámolt. Mint megírtuk: péntek éjjel mintegy kéttucatnyi egyenruhás érkezett a Sirály belvárosi klubba, amelyet múlt héten próbált biztonsági őrökkel bezáratni a helyi önkormányzat. A rendőrök arra szólították fel a Sirály több mint száz vendégét, hogy hagyják el a helyet, hogy egyenként igazoltathassák őket, azután visszatérhetnek. A résztvevők - köztük sok külföldi - felháborodott. A rendőrök végül több résztvevőt, nagyjából a vendégek felét-harmadát igazoltattak. Kettőjüket elő is állítottak, mert nem tudták igazolni magukat. Ezt követőena rendőrök némi tanácskozás és a vendégekkel folytatott viták után távoztak.

A helyszínen a rendőröktől eltérő információk érkeztek a razzia okaival kapcsolatban. Többük szerint a szokásos pénteki ellenőrzésről van szó, a razziának nincs köze a Sirály bezáratásához, amit egyébként Tarlós István főpolgármester jóváhagyásával a húsvéti ünnepek végéig felfüggesztettek.

Tarlós István főpolgármester szombat délelőtt közleményben reagált a történtekre. Azt írta, "az utóbbi napok fővárosi intézkedéseinek ismeretében feleslegesnek tartom a kerület rosszul időzített túlbuzgóságát: az eredménytelen húsvéti éjszakai razziát". Álláspontja szerint ezzel csak "érdemtelenül kommunikációs felülethez segítettek egy szabálytalanságot szabálytalanságra halmozó, zavaros motivációtól vezérelt csoportosulást, alkalmat adva a közvélemény ismételt félrevezetésére".

A főváros vagyonkezelő cége múlt pénteken szerette volna birtokba venni a VI. kerületi Király utcai ingatlant, de mintegy nyolcvan fiatal megakadályozta azt. A klubhelyiség használatáról vita bontakozott ki a Marom Egyesület és a főváros között. Másnap a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nyílt levelet intézett a főpolgármesterhez. Feldmájer Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató azt kérte Tarlós Istvántól, hogy "Magyarország Alaptörvényének szellemében" függessze fel a Sirály Klub bezárásának végrehajtását a zsidóság egyik legfontosabb ünnepe, a pészach végéig, azaz április 3-áig. Kérésüket azzal indokolták, hogy a Marom Egyesület ebben az évben is meghirdette a szokásos közösségi széder estéjét, amelyen sokan szeretnének részt venni.

Ezt követően Tarlós István vasárnap közölte: a zsidó pészachra és a keresztény húsvétra való tekintettel haladékot kap a Sirály, de az ünnepek után az érintetteknek el kell hagyniuk a fővárosi tulajdonú ingatlant.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.