Újabb razzia a paralimpiai bizottságnál

Újabb iratokat foglalt le a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Magyar Paralimpiai Bizottsággal kapcsolatban indult nyomozás keretében szerdán.

A rendőrség múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy iratokat és adathordozókat foglaltak le és több helyszínen is házkutatást tartottak. Az ügyben több tanút is kihallgattak már.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) vezetésével kapcsolatos botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt elnök 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, a többi között vezetői indokolatlan utazásaival kapcsolatban.

Az MPB felügyelőbizottsága mindent rendben talált a nyilvánosságra került ügyekben. Május 28-án azonban a bizottság bejelentette lemondását. Ugyanazon a napon Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is arra utalt nyilatkozatában, hogy Gömöri Zsoltnak le kellene mondania.

Gömöri Zsolt szerdán mondott le. Az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében azt írta, döntése "az elmúlt években elért eredményeinek megőrzését, valamint a szervezetünk jövőbeni sikeres munkájához elengedhetetlenül szükséges nyugalom megteremtését kívánja szolgálni." Hozzátette, ezzel egyben fel akarja menteni a közgyűlést a bizalmi szavazás terhe alól "az egység megteremtése érdekében", s szerinte a feladat most "a jelen értékelése a jövő építésével." Gömöri az MPB tagszervezeteinek elküldött levelében azt írta, ígéretéhez hűen megtartja beszámolóját a pénteki közgyűlés előtt, összefoglalva az elmúlt éveket.

Kapcsolódó írásunk: Összeomlás

"Ha volt még valaki, akinek akadtak kétségei afelől, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Gömöri Zsolt és alelnöke, Deutsch Tamás morálisan alkalmatlan a testület vezetésére, az kedd délután minden fenntartásától megszabadulhatott. Akkor, amikor Gömöri Zsolt nem jelent meg saját lemondásának bejelentésén". Szerkesztőségi cikkünket itt olvashatják.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője június 2-án tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen az MPB elnökét érintő feljelentések alapján, hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt. Másnap az ORFK azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta az ügyet. A hatóság az üggyel összefüggésben érkezett valamennyi feljelentést egy eljárás keretében vizsgálja - tették hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.