Rászállott a Páva pécsi elődjei szerződéseire

Feljelentést tett a pécsi önkormányzat ismeretlen tettes ellen a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon, mivel a város vezetői úgy látják, hogy a 2006-ban átadott Pécsi Expo Center beruházása során számos, bűncselekményre utaló szabálytalanság történt.

Erről Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere kedden tartott sajtótájékoztatót. Páva elmondta, hogy a beruházást az elmúlt hetekben megvizsgálta egy önkormányzati ad hoc bizottság, s a grémium jelentése alapján a város vesztegetés, számvitel rendjének megsértése, csalás, valamint hűtlen, illetve hanyag kezelés bűntettének gyanújával tett feljelentést. Az expo-központot Pécs még akkor építette meg, amikor a várost az MSZP irányította.

A 2 és félmilliárd forintos beruházás hitele tíz esztendőn át évi 400 milliós törlesztést ró az amúgy is súlyosan eladósodott városra. A centrum építése előtt nem készült megvalósíthatósági tanulmány: utóbb kiderült, hogy a létesítményre nincs valós igény, s évente alig néhány napon át vannak itt rendezvények.

Az expo-bizottság megállapította, hogy amikor az önkormányzat vagyonkezelő cége nem közvetlenül maga építette meg a multikulturális vásárközpontot, hanem létrehozott egy gazdasági társaságot, s arra bízta a munkát, akkor a város elvesztette annak lehetőségét, hogy a beruházáshoz megpályázzon uniós és állami forrásokat, mintegy 800 millió forint értékben. A bizottság gyanúja egyébként az, hogy a közvetítő céget azért hozta létre a vagyonkezelő, mert így a kivitelezők kiválasztásakor nem volt szükség közbeszerzési eljárásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.