Rasszista indítékot sejt a rendőrség, négyen őrizetben

Az első adatok alapján rasszista indítékot sejt Bencze József országos főkapitány a romák elleni sorozatgyilkosság hátterében, amelynek gyanúsítottjait hajnalban fogták el. Az őrizetbe vett négy személy 28 és 42 év közötti debreceni férfi. Az első nyomok szerint megalapozottnak tűnik az elfogottak elleni gyanú. A rendőröknek Sólyom László államfő és Bajnai Gordon kormányfő is telefonon gratulált a nyomozási sikerhez.

A magyar kriminalisztika történetében egyedülállóan súlyos bűncselekmény-sorozat elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyeket állítottak elő egy debreceni szórakozóhelyen hajnalban - mondta rendkívüli sajtótájékoztatóján a Teve utcai rendőrpalota előcsarnokában Bencze József, országos főkapitány. A személyek elszámoltatása folyik, hat személyből négyen őrizetben.

A rövid, mindössze 10 perces tájékoztatáson elhangzott, hogy a mostani házkutatás során lefoglalt bizonyítékok első összevetése a bűntények helyszínén rögzített nyomokkal alátámasztják a feltételezést, hogy a nyolc támadást és hat gyilkosságot elkövető személyek kerültek rács mögé. A négy férfi debreceni lakos, a legfiatalabb 28, a legidősebb 42 éves.

Bencze azt mondta: a nyomozók négy és fél millió hívást ellenőriztek, nyolcszáz órányi, térfigyelő kamerák által készített felvételt néztek végig és több mint 2000 embert hallgattak meg.

A főkapitány szerint DNS-minta és több más bizonyíték is rendelkezésre áll a romák ellen elkövetett gyilkosságok elkövetésével gyanúsított férfiak előzetes letartóztatására. Az ügyben péntek hajnalban, 2 óra 15 perckor hat embert állították elő a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai egy debreceni szórakozóhelyről, közülük négyet péntek délután 16 órára már őrizetbe vettek. A szakértői vélemények beszerzése folyamatban van.

A sajtótájékoztatón megjelent Petőfi Attila, az NNI vezetője úgy fogalmazott: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok, és a korábbi támadások során begyűjtött adatok alapján megalapozottan gyanúsíthatóak a bűncselekménnyel.

A százmilliós jutalmat a tájékoztatón visszavonta az ORFK vezetője, ahogy fogalmazott: a kislétai gyilkosság után megduplázott jutalom számos bejelentést eredményezett, de egyik sem játszott szerepet a hajnali rajtaütésben. Vagyis a pénzt nem fogják kiutalni senkinek. Bencze rövid monológja végén köszönetet mondott a rendőrségi állománynak, és elmondta: Sólyom László államfő, Bajnai Gordon kormányfő és Draskovics Tibor rendészeti miniszter is telefonon gratulált rajta keresztül a testületnek.

Kérdésekre Bencze nem akart válaszolni, de egy újságíró által bekiabált kérdésre mégis közölte: a rasszista indíték látszik a legvalószínűbbnek. Ennek bizonyítására azonban ki kell várni a kihallgatásokat, illetve a rendőrök által a következő napokban a gyanúsítottak környezetében elvégzett életvitel-ellenőrzést.

A gyanúsítottak előzetes letartóztatását várhatóan a hétvégén rendelheti el a bíróság. A döntés után állnak majd ki a Nemzeti Nyomozóiroda illetékesei, hogy a részletekről és bizonyítékokról bővebben is beszéljenek. Bencze arra kérte a szakértőket és álszakértőket, hogy tartózkodjanak a találgatásoktól, mert egyelőre még sokat tudnak ártani a nyomozásnak.

 

Bencze József országos főkapitány és Petőfi Attila az NNI vezetője
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.