Rántott, robbantott ATM-ből rózsaszín Euro

Automatából pénzt felvenni legegyszerűbben kártyával lehet, de vannak más eszközök is. Ilyen a markológép, a flex, a plazmavágó, az acetiléngáz, vagy az acélsodrony.

E módszereknek van némi kockázatuk. Ennek ellenére előszeretettel alkalmazzák. Még akkor is, ha rózsaszín lesz tőle az Euro.

ATM annyit tesz, mint automated teller machine, azaz automatikus pénzkiadó gép – tisztázzuk mindjárt az elején Fialka Györggyel, aki mint a Magyar Biztonsági Vezetők Egyesületének elnöke és a bankszövetség bankbiztonsági fizikai munkabizottzságának vezetője hivatalból fogalkozik a pénzkivételek nem kívánt módozataival.

A bankautomaták erőszakos kifosztása Hispániából eredeztethető. A kilencvenes évek legvégén Spanyolországban jöttek rá arra a bűnözők, hogy az automatát, mint egy nagy perselyt el lehet vinni, majd nyugodt körülmények között ki lehet belőle szedni a bankókat.

Az első erre szakosodott társaság kétszáz automatát vitt el, amelyeket markológéppel téptek ki a helyükről. Talán mondani sem kell, hogy ezeknek az ügyeknek volt magyar vonatkozásuk is. A bandában albán bűnözők mellett magyarok is ténykedtek. Kézrekerítésükben a mi rendőreink is részt vettek.

2001 novemberében ellopták az első magyar ATM-et. Voltak, akik addig is fosztogatták az automatákat, de az ügyfeleket károsították meg. A tolvajok leragasztották a pénzkiadó nyílásokat, majd szüreteltek. A bankok ennek hatására viszont átalakították a bankjegykiadókat, így a bűnözőknek is váltaniuk kellett.

Fialka György szerint az ilyen bűnesetek azért terjedtek el, mert régebben banképületekben, vagy falba építve, esetleg folyamatosan őrzött zónákba telepítették a szerkezeteket. Ma már publikus és nehezen őrizhető helyeken is vannak úgynevezett oszlop és sziget ATM-ek. Ezeket csak a talajhoz rögzíthetik, ezért körül lehet hurkolni és el lehet rántani őket.

Kitépni egy automatát a helyéről nem annyira kockázatos, mint például bankot rabolni. Amíg bankrablásért tíz-tizenöt évet kimérnek a bíróságok, addig a bankjegyautomatát lopott Kamazzal elvontatni csak rongálásnak és lopásnak minősül. A büntetést egy jó ügyvéd akár öt évre is lefaraghatja. A nyereség ehhez képest elég jó lehet. Bár a bankok nem dicsekednek ilyen veszteségeikkel, de az így ellopott legnagyobb összeg elérte a tízmillió forintot. És a kockázatot sokszor csak néhány százezer forintért vállalták a bűnözők.

Fialka György szerint háromféle módszer létezik: a vágás, feszítés, a kirántás és a robbantás. Persze mindenhol megvannak a nemzeti sajátosságok. Csehországban tavaly ötven automatát vittek el, főleg plazmavágót használtak. Csak mellékszál, hogy ebből tizenötöt magyar bűnözők hajtottak végre. Romániában – ahol 5060 automata volt a tavalyi termés – a flexet favorizálják. Németországban és Ausztriában nagyjából száz-száz darabot vitttek el és fosztottak ki.

Nálunk az utóbbi időben a drótkötélhurkos konténerszállító a sláger. Voltak, akik robbantással próbálkoztak. Acetilángázzal feltöltik a szerkezetet, amit egy molotovkoktéllal begyújtanak. Az első ilyen robbantásnál csak az ATM előlapja repült le, míg a másodiknál az egész a levegőbe röpült pénzkazettástól, mindenestől. A harmadik viszont már sikerült. A társaság itt be is fejezte a robbantgatásos módszert, ám nem a sikerélménnyel elégedett meg. Vélhetően más bűncselekmények miatt a rendőrség kivonta őket a forgalomból.

A helyükről ellopott automatákból a bűnözők már nyugodt körülmények között nyerik ki a bankjegyeket, majd a maradványoktól megszabadulnak. A Hortobágyon például van egy tó, amelyből több megrongált automata került elő. Nálunk egyébként összesen mintegy négyezer működik, eddig harmincötöt ért támadás, amelyek negyven százaléka volt sikeres. A bankok kára azonba tetemes, mert egy ATM ára, típustól függően 58 millió forint.

Ausztriában például egy éven belül mindegyikbe festékpatront helyeztek, amely 56 fokos dőlésnél berobban, és megfesti a pénzt, ami használhatatlan lesz. Igaz, a bankbiztonsági főnök is hallott már arról, hogy a harmadik világ országaiban azért használatos fizetőeszköz az egyenrózsaszín Euro.

Nálunk az automaták csaknem felét ellátták ezzel a védelemmel. A gáz ellen átszellőztető ventillátorral vagy a gáz közömbösítésével lehet védekezni, míg a kirántás ellen az ATM elhelyezésére kell nagy gondot fordítani, de az automata esetleges mozgását már műholdas követővel is figyelhetik.

A fő, hogy el kell kapni a bűnösöket. A múlt héten Németoszágban fogtak el egy csapatot, korábban Romániában és Szlovákiában egyet-egyet, négy hete pedig nálunk kerültek rendőrkézre azok, akik Bács-Kiskun megyében garázdálkodtak. Fialka György szerint azonban már nem lehet országhatárokról és az elkövetők nemzetiségről beszélni, mert nálunk működnek albán, német és osztrák bűnözők, míg a magyarok is kalandoznak Európa-szerte. A bankok és rendőrségek között olyan jó az együttműködés, hogy hamarosa az ATM-lopások is úgy merülhetnek feledésbe, mint a régi ragasztós módszer.

Kitépett bankautomata Halásztelken
Kitépett bankautomata Halásztelken
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.