Rámpabontás Esztergomban értesítés nélkül

A saját tulajdonában és ingatlanán álló rámpát bontatta el az esztergomi önkormányzat anélkül, hogy erről értesítette volna a rámpán megközelíthető áruház tulajdonosát. Az önkormányzat állítja, a munkálatokhoz nem kellett engedély, és „más tulajdonában nem okozott kárt”.

Meglepetésszerűen, az érintettek értesítése nélkül elbontották az esztergomi Bástya áruház felső szintjére vezető rámpa közepét, ezzel megnehezítették az épület megközelítését - jelentette be az áruház tulajdonosa, aki szerint az önkormányzat a bontással el akarja lehetetleníteni az ingatlant, mert útjában áll egy városi szálloda- és fürdőkomplexum építésének.

Horváthné Kiss Hilda elmondta, hogy a bontást szombaton és vasárnap végezték el. Amikor rendőrséghez fordult, a munkások nem tudtak jogerős bontási engedélyt felmutatni, a hatóság mégsem állította le a munkálatokat. A rámpát 1980-ban a Bástya Áruházzal együtt építették, hogy gyalogosan fel lehessen jutni az öt méter magasban kialakított gyalogospasszázsról nyíló üzletekhez. A létesítmény azóta az áruházhoz tartozik.

Az önkormányzat sajtóközleménye szerint „Esztergom teljesen jogszerűen, saját tulajdonában és birtokában eljárva kezdte meg a városkép-átalakító nagyberuházás, a Fürdő Szálló-projekt előkészítését". A közlemény szerint a rámpa elbontása nem engedélyköteles, és indokolatlan az áruház tulajdonosainak birtokvédelmi kérelme, mivel a rámpa a város tulajdona.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke az MTI kérdésére elmondta, a bontás műemléki jelentőségű területen van, ezért a hivatal véleményét ki kellett volna kérni, ez azonban nem történt meg. Mezős Tamás hozzátette, a bontáshoz az önkormányzatnak engedélyre lett volna szüksége, melyet összeférhetetlenség miatt a helyi jegyző ki sem állíthat, ezért azt egy másik város építéshatóságánál kell kérelmezni.

Horváthné Kiss Hilda, az áruház tulajdonosa elmondta, a történtek hátterében az önkormányzat 10-12 milliárdos beruházási terve áll, amit az 51 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Regia Civitas Kft. valósítana meg a Bástya Áruház mellett. A beruházók meg akarták vásárolni az ingatlant, de a vételárban nem tudtak megállapodni. A bontás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek rongálás és birtokháborítás miatt.

A bontással kapcsolatban az önkormányzat közleményében leszögezte, hogy tevékenységgel kapcsolatban „képtelenség rongálást említeni: Esztergom önkormányzata éppen a tulajdonában és ingatlanán álló rámpa eltűnésében érdekelt, más tulajdonában nem okozott kárt".

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.