Rajkára exportálják a szlovákok a választási kampányt

A szlovák határhoz közeli osztrák és magyar településekre is elért a szlovák parlamenti választások kampánya: az egyik induló párt szlovák-magyar nyelvű óriásplakátjai például feltűntek Rajkán. A kezdeményezés akár arra is felhívhatja a szlovákiai politikai elit figyelmét, hogy kétnyelvű területeken természetesnek számítanak a kétnyelvű feliratok.

A magyarországi Rajkán és az ausztriai Wolfstahlban is megjelentek az egyik szlovák párt választási óriásplakátjai - tudta meg az MTI pozsonyi irodája pénteken.

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevet viselő szlovákiai politikai mozgalom a határon túli, részben odaköltözött szlovák állampolgárok lakta településeken, két nyelven - vagyis szlovákul és magyarul illetve szlovákul és németül - igyekszik elérni a választókat.

Az eset érdekessége, hogy az óriásplakátokon szereplő szöveget - a felirat: Magyarországon is élnek egyszerű emberek! - először nem az adott ország hivatalos nyelvén tüntették fel, hanem szlovákul. Szlovákia területén egy hasonló eljárást, vagyis ha elsőként magyarul jelenne meg a hirdetés szövege, nem engedne meg a nyelvtörvény. Emellett a magyar kettős állampolgárságról szóló törvény hatályba lépése után egy sor szlovák politikus annak a félelmének adott hangot, hogy magyarországi pártok a választások előtt majd Szlovákia déli régióiban fognak kampányolni.

A szlovákiai magyarokkal szemben tapasztalható szlovák politikai diszkrimináció igazolódását látja a mostani esetben is Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke. "Amíg a szlovák politika egésze hisztérikusan reagál arra, hogy magyarországi pártok esetleg nálunk kampányoljanak, addig az egyik szlovák parlamenti erő ezt megtette" - nyilatkozta az MTI-nek Berényi, aki nem az óriásplakátot tartja felháborítónak, hanem a szlovákiai politika hozzáállását.

Erika Jurinová, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLNO) parlamenti képviselője nem cáfolta, de megerősíteni sem tudta, hogy vannak-e pártjának választási óriásplakátjai Magyarországon. "Ha valóban van ilyen plakát, annak az lehet az oka, hogy Rajkán jelentős számú szlovák állampolgár él" - mondta Jurinová.

"A mozgalom hivatalos kampánya nem terjed ki a határon túlra, így az óriásplakátokat sem mi helyeztük ki" - nyilatkozta az MTI-nek Branislav Masarovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek kampánystábjának tagja. Hozzátette: az, hogy Rajkán is megjelent választási óriásplakátjuk, az a választási listán induló képviselőjelöltek egyéni kezdeményezésének köszönhető.

"Ez egy pillanatnyi gyakorlat, s nem látok benne problémát addig, amíg nem szélsőségesek teszik" - nyilatkozta az MTI-nek az eset kapcsán Öllös László politológus, egyetemi tanár.

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLNO) mozgalmának jelenleg négy parlamenti képviselője van a 150 fős szlovák parlamentben. Ezek a képviselők a 2010-es parlamenti választásokon a Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) pártjának listáján jutottak a törvényhozásba.

A politológusok által nem "szabványos" pártnak tartott csoportosulás vezetője Igor Matovic részben populistának tartott kezdeményezései által vált híressé. A párt aktuális választási listájáról nemrégiben több ismert személyiség is távozott, miután Matovic arra szólította fel őket, hogy végeztessenek hazugságvizsgálatot esetleges múltbéli korrupciós viselkedésük tisztázására. Az OLNO-t a pártok támogatottságát mérő közvélemény-kutatások legtöbbje esélyesnek tartja a parlamentbe való bejutásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.