Rájár a rúd az RTL-re: a Médiatanács ismét elővette a Való Világot

Ezúttal egy januári adás korhatáros besorolása miatt indít vizsgálatot a hivatal. Ha az eljárás végén ismét jogsértést állapít meg a Médiatanács, akkor már az Európai Bizottsághoz fordulhat a kormány a szolgáltatóval szemben.

Újabb hatósági eljárást indított a Való Világ miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa; most a műsor hetedik szériájának egyik januári adását vizsgálják – áll az NMHH által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

Mint írják, korhatár-besorolási jogszabálysértés gyanúja miatt indult az eljárás az RTL2 csatornát idén év elejétől üzemeltető CLT UFA SA luxemburgi joghatóság alatt álló médiaszolgáltatóval szemben; egy korábbi eljárást épp a jogutódlás miatt szüntettek meg, a többi, idén januári műsorszámra vonatkozó ügy még nem zárult le.

A testület csak szigorú feltételek megléte esetén járhat el külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatóval szemben: így teljesülnie kell, hogy a szolgáltató uniós tagállamban letelepedett cég legyen, a médiaszolgáltatás Magyarország területére irányuljon, valamint hogy a kifogásolt műsorszám nyilvánvalóan és súlyosan sértse meg vagy a korhatár-besorolási vagy a gyűlöletkeltés tilalmára vagy éppen a kiskorúakra fokozottan káros, bizonyos pornográf vagy erőszakos tartalmak tilalmára vonatkozó törvényi előírásokat – írják.

A közlemény kiemeli: ha az eljárás végén a Médiatanács megállapítja a jogsértést, és a korábbi eseteket beleszámítva egy éven belül összesen három azonos típusú szabálytalanságra is fény derül, akkor a harmadik alkalommal a testület kezdeményezésére Magyarországnak lehetősége nyílik konzultációt kezdeményezni az érintett tagállammal az Európai Bizottság bevonásával az alkalmazandó jogkövetkezményekről.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.