Rágyúrnak a szabadságra

„Tedd magad szabaddá” – a Budapest utcáin százával kiragasztott plakátokon ezzel a szokatlan szlogennel invitálják a járókelőket egy rendhagyó megmozdulásra. Az október 23-án délután négy órára, a fővárosi Blaha Lujza térre meghirdetett demonstráció ugyanis a szervezők szerint egyszerre lesz tiltakozás és kiállás, cél és eszköz.

Ahogy a megmozdulás szervezői – a Humán Platform, valamint tucatnyi civil szervezet, és mintegy nyolcvan aktivista – közös közleményében olvasható: „Legyen a Blaha a szabadság tere! Ahol nem kell félni. Ahol ki tudjuk mondani. Ahol meg tudjuk beszélni. Ahol meg tudjuk élni. Ahol mi vagyunk többen. Mi leszünk a szabadság tere! Idén immár harmadszor is kiderült, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nincsen párt, amely helyesen és hathatósan képviselni tudná vagy akarná közös értékeinket: a szabadság, az egyenlőség, a részvétel, a bizalom, a szeretet és a közösség értékeit. Nem akarjuk, hogy ezek az értékek végképp eltűnjenek a magyar közéletből. Nem akarjuk úgy érezni, hogy semmit sem tudunk tenni, nem akarjuk úgy érezni, hogy egyedül vagyunk. Láthatóvá akarjuk tenni a közös értékeinket, hogy minél több ember magáénak érezhesse őket. A demonstráció nem cél, hanem eszköz. Eszköz arra, hogy együtt szabaddá tegyük magunkat a szorongásainktól, a csalódottságainktól és a lassan mindent elborító apátiától.”

Minden résztvevő kap a szervezőktől egy edzéstervet
Minden résztvevő kap a szervezőktől egy edzéstervet
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Mindezt sokan máris úgy értelmezik, hogy október 23-án a Blaha Lujza téren új mozgalom születik. Egyesek pedig egyenesen azt a következtetést vonják le: akkor hamarosan jön a Milla 2.0. Várnagy Emma és Kerényi Máté, a tüntetés két szóvivője biztos abban, hogy nem Milla 2.0-át építenek, de fontosnak tartják, hogy tanuljanak a korábbi mozgalom hibáiból. Mint fogalmaztak, a megmozdulást nem a hagyományos politikai célból hirdették meg, hanem azért, hogy a résztvevőket állampolgári aktivitásra buzdítsák, civil szervezetek munkáját bemutassák és népszerűsítsék, szemben egy konkrét ügy köré szerveződő mozgalom építésével.

Éppen ezért elsősorban nem is azt tartják fontosnak, hogy mi történik majd a tüntetésen, hanem azt, milyen folyamatok indulnak el a megmozdulást után. Az mindenesetre biztos: a szervezők arra építenek, hogy – miként az az önkormányzati választás részvételi adataiból is kiderült –, rengetegen vannak, akik számára a jelenlegi viszonyok elfogadhatatlanok: nincs olyan párt, politikus, akire jó szívvel szavaznának, és lassan már meg sem próbálnak beleszólni életük alakításába, apátiába süllyednek.

A szervezők jövő csütörtökön épp ezért egy olyan eseménynaptárat – vagy ahogy ők nevezik, „edzéstervet” – adnak a résztvevőknek , amivel „gyúrhatnak a szabadságra”, vagyis átélhetik a közösséghez tartozás, a párbeszéd, a közös gondolkodás és cselekvés, így pedig a szabadság élményét. S ha ez sikerül, akkor – emelték ki a szóvivők – a tüntetés már nem lesz eredménytelen, ráadásul az apátia leküzdése, a közösségért tenni tudók, akarók aktivizálása önmagában hordozza olyan szervezetek, mozgalmak megszületésének lehetőségét, amelyek helyreállíthatják a jelenlegi torz politikai közeget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.