Rágódnak Sólyom jelöltjén a szocialisták

Meghallgatta Havasiné Orbán Máriát a szocialista frakció, de ez nem jelenti azt, hogy meg is választják Sólyom László jelöltjét a jövő héten.

Meghallgatta az MSZP parlamenti frakciója Havasiné Orbán Máriát, akit Sólyom László államfő jelölt a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségére. A szocialista képviselőcsoport ülésén információnk szerint nem tettek fel új kérdéseket a jelöltnek, aki előre megkapta a kérdéssort, és - ahogy egyik informátorunk fogalmazott - "ledarálta a válaszokat".

A szocialista frakció továbbra is megosztott a köztársasági elnök jelöltjével kapcsolatban; úgy tudjuk, ezért sem született döntés, a képviselőcsoport várhatóan csak egy hét múlva szavaz - közvetlenül a plenáris voksolás előtt.

Mint ismert, Havasiné korábban nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást az Országgyűléstől; Sólyom László ugyanis előzetesen nem egyeztetett a jelölésről a pártokkal.

- Minden kérdésre őszintén, hitem szerint, bírói hitvallásom szerint válaszoltam - nyilatkozta az ülés után Havasiné Orbán Mária. Az MTI tudósítása szerint a főbírójelölt által kifejtettekkel kapcsolatban semmilyen véleménynyilvánítás nem hangzott el; "a frakció rögtön nem foglalhat állást, mert előbb még meg kell beszélniük az elhangzottakat. Ez a bíráskodásban is így van" - jegyezte meg Havasiné. A szocialista frakció azt kérdezte, hogyan erősítené a jogegységet, miért hangsúlyozza a bírák minősítésének fontosságát - sorolta a kérdéseket a jelölt. A szocialista frakció azt is tudakolta, el tudná-e érni az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál, hogy racionálisabb legyen az ítélőtáblák igazgatása, illetve hogy elegendőnek tartja-e a jelenlegi szabályozást a tárgyalótermek rendjét illetően.

Mesterházy Attila képviselő az ülés után azt közölte: a válaszokat nem vitatták meg, mert az már politikai véleménynyilvánításra is lehetőséget adott volna a képviselőknek, miközben a meghallgatáson a szakmai ügyek mellett szerettek volna maradni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.