Ragaszkodnak a rokkantsághoz!

Bírálja a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetsége (MEOSZ) a tervezett alaptörvény-módosításnak azt a pontját, amely szerint a szövegbe a rokkantság fogalma helyére a fogyatékosság kerülne. Az érdekvédő szervezet közleménye azt állítja: ezzel veszélybe sodródna több százezer megváltozott munkaképességű ember ellátása, mivel a fogyatékosok köre jóval szűkebb, mint a rokkantaké.

Semmilyen ellátást nem garantálna rokkantság esetén az alaptörvény - ezt állítja a MEOSZ közleménye, amely szerint több százezer megváltozott munkaképességű ember ellátása kerülhet veszélybe, ha az Országgyűlés megszavazza azt módosítást, amelynek eredményeként az alaptörvényből kikerülne a rokkantság fogalma, és helyette fogyatékosság esetén járna csupán a törvényben meghatározott támogatás az állampolgároknak.

A MEOSZ arra kéri a kormánypártok képviselőit, hogy ne szűkítsék a szociális biztonság alanyainak körét, hanem bővítsék ki azt: emeljék be a XIX. cikkbe a fogyatékosság fogalmát, ám egyúttal tartsák meg a rokkantságét is, a kettő ugyanis sem a jogi szabályozás, sem az ellátások tekintetében nem fedi le egymást.

A Hegedüs Lajos MEOSZ-elnök által jegyzett közlemény szerint a rokkantnyugdíj helyébe lépő rokkantsági ellátást 40 százalékos vagy annál nagyobb mértékű egészségkárosodás esetén lehet megkapni, ami egy tágabb kört érint. Fogyatékosság alapján csupán egy szűkebb csoportnak, a súlyosan fogyatékos embereknek jár egy minimális, hátránykompenzációs támogatás.

"A megváltozott munkaképességű, rokkant emberek nagy része nem minősül fogyatékosnak, így ha a rokkantság kicserélődne a fogyatékosság fogalmára, nekik már semmilyen ellátást nem garantálna az alaptörvény. Ez ellentétes lenne a Nemzeti Hitvallással is, amely kimondja: 'Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét'. A súlyos betegségben szenvedő, önhibájukon kívül munkaképtelenné vált állampolgárok alanyai kell legyenek a szociális biztonsághoz való alapvető jognak!" - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.