Rágalmazásért vádat emeltek Staudt Gábor jobbikos képviselő ellen

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Staudt Gábor jobbikos képviselő ellen nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért, mivel 2010 őszén minden alap nélkül azt állította, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal általa feljelentett akkori főigazgatóját gyanúsítottként hallgatták ki a katonai ügyészségen és kezdeményezik az előzetes letartóztatását.

Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Staudt Gábor jobbikos országgyűlési képviselő ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon – erősítette meg lapunk értesülését a főügyészség szóvivője.

Fazekas Géza emlékeztetett rá, hogy a 2010-es önkormányzati választási kampány finisében Staudt, aki az idő tájt pártja főpolgármester-jelöltje volt, egy az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) épülete előtt tartott sajtótájékoztatón az ügyvédjétől kapott információkra hivatkozva egybek között azt állította, hogy a Katonai Ügyészségen gyanúsítottként hallgatták ki Balajti László altábornagyot, az AH akkori, illetve a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját. Emlékeztetett rá, hogy még júniusban ő tett feljelentést hivatali hatalommal való visszaélés, valamint hivatalos személy által elkövetett becsületsértés miatt Balajti ellen, miután az altábornagy által vezetett Alkotmányvédelmi Hivatal olyan szakvéleményt készített, amely szerint ő és másik három jobbikos képviselő nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Staudt Gábor akkor azt is közölte, hogy a főigazgató előzetes letartóztatását kezdeményezik, mivel a munkahelyén – ahová változatlanul bejár – bizonyítékokat semmisíthet meg, és befolyásolhatja az ellene folyó eljárást. Staudt az MTI-vel azt is közölte akkor, hogy az ügyvédjét a feljelentés miatt eljáró katonai ügyész személyesen tájékoztatta arról, hogy Balajti Lászlót eljárás alá vonták, gyanúsítottként hallgatták meg, továbbá arról is, hogy az ügyészség lefoglalta a hivatal szakvéleményét megalapozó iratokat.

A Jobbik országgyűlési képviselőjének szavait a Budapesti Katonai Ügyészség, illetve az Alkotmányvédelmi Hivatal egybehangzóan cáfolta. Eszerint Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját sem akkor, sem azóta nem hallgatták ki gyanúsítottként. Nem igaz az sem, hogy a főigazgató előzetes letartóztatását kezdeményeznék – közölte az Alkotmányvédelmi Hivatal, hozzátéve, hogy az ügyészséggel történő konzultáció után megteszik a szükséges intézkedéseket.

Balajti, mint az eset után ígérte, jogi lépéseket tett az őt minden alap nélkül megrágalmazó képviselő ellen, akit a parlament a legfőbb ügyész kérésére ki is adott az igazságszolgáltatásnak, a képviselők által elkövetett bűncselekmények nyomozására kizárólagos illetékességgel bíró Központi Nyomozó Főügyészség pedig gyanúsítottként hallgatott ki. Az eljárást a múlt héten befejezték, és nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért vádat emeltek Staudt ellen.

Staudt Gábor jobbikos képviselő, korábbi sajtótájékoztatója
Bócsi Krisztián 2011.01.12. Digitális 2011. január 12. Fővárosi közgyűlés. Staudt Gábor, Jobbik sajtótájékoztató. Fotó: Bócsi Krisztián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.