Ráfaraghat Tomcat a mobilos választási 'viccére'

Hatósági eljárás megzavarásának gyanújával eljárást indított a BRFK a vasárnapi önkormányzati választások kétszeri megzavarása miatt a Tomcat néven elhíresült blogger, P. Tamás ellen - közölte internetes oldalán hétfőn a rendőrség.

A gyanú szerint P. Tamás ötlete volt, hogy egy, Gyurcsány Ferenc öszödi beszédét, illetve egy másik, a Halál ötven órája című filmből való indulót harsogó mobiltelenont dobjanak két budapesti szavazókör urnájába a választások alatt. P. Tamás panasszal élt a gyanúsítás ellen és nem tett vallomást - közölte a BRFK.

A BRFK két nappal a vasárnapi választások előtt kapott bejelentést arról, hogy egy internetes hírportál videószerkesztője a választás megzavarására készül. A bejeletéshez csatolt elektronikus levél tanúsása szerint a videószerkesztő a választás napján "meghatározott feladatok" elvégzésére alkalmas résztvevőket toborzott.

Október 3-án aztuán két szavazókörből is bejelentést kapott a rendőrség arról, hogy ismeretlenek megzavarták a választást rendjét. Dél körül egy terézvárosi választási helyiségben történt az első eset: megjelent P. Tamás és videóra vette a szavazkörben zajló eseményekt. Már forgott a kamerája, amikor az egyik urnában megszólalt egy borítérba rejtett mobiltelefon és Gyurcsány öszödi beszédét harsogta. 

A mobilt később a helyszínre érkező rendőrök lefoglalták. 

Kora délután a XVIII. kerületben a Halál ötven órájának indulója szólalt meg az egyik urnában, a korábbi esethez hasonlóan kevéssel az után, hogy Tomcat egy társával megjelent, és forgatni kezdett a helyiségben.

A BRFK álláspontja szerint Tomcat tette hatósági eljárás megzavarásának minősül, tekitnettel arra, hogy a választási törvény értelmében a választási bizottságok hatóságnak, azok tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek. P. - a gyanúsítás szerint - kirívóan közösségellenes magatartásával (az urnában elhelyezett és folyamatosan hangot adó mobilok akadályozták a hatóság munkáját és a választások nyugodt, befolyásolástól mentes szavazását), ha csak rövid időre is, de megzavarta a választási szervek munkáját.

Tomcat-et a BRFK előállírtotta, és házkutatást tartott nála, és más helyszíneken is. A házkutatások során számítógépeket, videófelvételeket és üres választási urnát foglaltak le a nyomozók. Az ügyben a BRFK vagyonvédelmi és korrupciós osztálya folyatja a nyomozást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.