"Radnótiról így nem lehet beszélni"

A József Attila Kör visszaadja a szervezetnek megítélt kétmillió forintot, mert úgy látja, a kormány holokauszt-megemlékezése nem néz szembe a történelmi felelősséggel és nem méltó az áldozatokra való emlékezés idejéhez.

A JAK szerint a Szabadság téri szobornak az árnyékában lehetetlen az emlékév szellemi alapvetéseinek mottóját is adó Radnóti Miklósról beszélni.

A fiatal írókat és kritikusokat tömörítő József Attila Kör (JAK) is csatlakozott a holokauszt 70. évfordulójára tervezett állami megemlékezés-sorozat bojkottjához, szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményük szerint nem kívánják felhasználni a Civil Alap 2014-től elnyert 2,2 millió forintot, amelyből a vészkorszakot életműve centrumába állító költő, Székely Magda pályájáról szóló konferenciát kívántak megrendezni, illetve egy beszélgetéssorozatot, amelynek tárgya terveik szerint a művészet, a művészeti oktatás és az emlékezetpolitika viszonya volna.

Indoklásuk szerint a holokauszt „hetvenedik évfordulója a történelmi felelősséggel való szembenézés és az áldozatokra való méltó megemlékezés ideje a magyar kultúrközösség minden tagja számára” és „a megbízott szakmai intézmények munkája, illetve az új köztéri alkotások szimbolikája e feladatnak kell, hogy eleget tegyen, a felelős intézményvezetők elmúlt hetekben tett nyilatkozatai azonban nem ebbe az irányba mutatnak”.

Külön kifogásolják ők is „a Szabadság térre tervezett emlékművet, s azt, hogy e szobortervezetet semmiféle nyílt társadalmi és szakmai vita nem előzte meg, az erre szánt pénzeket pedig nyilvános pályáztatás helyett egy átláthatatlan döntési folyamat során osztották ki (…) Ennek a szobornak az árnyékában viszont lehetetlennek tűnik többek közt az emlékév szellemi alapvetéseinek mottóját is adó Radnóti Miklósról beszélni”.

„A hivatalos állami emlékezetpolitika olyan kontextust teremtett, amelyet idegennek tartunk a Magyar Holokauszt Emlékév és a szervezetünk által képviselt elvek szellemiségétől” – zárul a JAK állásfoglalása. A szervezettől kapott információ szerint a tervezett programokat meg akarják tartani, a visszautasított állami pénzt civil források felkutatásával próbálják meg kipótolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.