Radnóti verse, gyilkosának sírhelye, vírusölők korlátozása

Magyar Nemzet: Radnóti 100. Népszava: Radnóti gyilkosának díszsírhelye van. Sonline: Gyógyszervásárlási láz előjeleit mutatja a kereskedelem.

Radnóti Miklós századik születésnapjára emlékezik első oldalának felső részén induló cikkében a Magyar Nemzet. A hetedik oldali vezércikkben pedig Körmendy Zsuzsa felidézi, mennyire megdöbbentette, amikor néhány éve képeslapot és bélyeget vett egy dalmát kisvárosban. „A boltos számolás közben halkan mormolta a tételeket, s kiejtett egy szót: razglednica. (...) Semmi másra nem tudtam gondolni, csak az Abdánál megölt Radnóti Miklós utolsó verseire, a Razglednicákra. (...) Egész költészete arról szólt, mit ad nekünk emberlétünk, milyen örömöt, miféle szépségeket, s mit tudunk ebből visszaadni, mit tudunk adni másoknak." (Razglednica = képeslap. A szerk.)

Radnóti Miklós egyik gyilkosa ma is díszsírhelyen nyugszik, írja első oldalán a Népszava. A lap Csapody Tamás szociológusnak a Népszabadságban megjelent cikkére hivatkozik, amelyben bizonyítja a 298-as parcellában fekvő Tálas András szerepét Radnóti és 21 társa kivégzésében. A parcella bejáratáról már egy éve levették a „Hazáért haltak vértanúhalált" feliratú márványtáblát, „s néhány héten belül egy hiteles névsort tartalmazó táblát helyeznek majd el. (...) Régebben a 298-as parcella börtönparcella volt, ahová mindenkit eltemettek. Ezt 1991-ben a Politikai Elítéltek Közössége hozatta rendbe, egységes arculatot adva valamennyi sírnak." A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság főtitkára szerint ezért van Tálas Andrásnak is ugyanolyan sírhelye, mint a 298-as parcella többi halottjának.

Pirulaláz a patikákban: korlátozták a vírusölők vásárlását, írja a Sonline. „Bár a járvány még messze jár, és a mai napig az új influenzavírus sem fertőzött még Magyarországon, a félelem beindította a pótcselekvéseket. A lakosság keresi a védekezés lehetséges módját, és mivel ilyen igazából nincs, helytelenül a gyógyszerszedésben látják a megoldást. Gyógyszervásárlási láz előjeleit mutatja a kereskedelem. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) körlevélben adott tájékoztatást a háziorvosok számára, hogy megelőzzék a fölösleges gyógyszervásárlást, és még inkább a fölösleges gyógyszerszedést."

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.