Rabok készíthetik a honvédségi bakancsokat

Közel bruttó hetvenmillió forint értékben fognak gyártani katonai gyakorló bakancsokat a magyar börtönökben büntetésüket töltő rabok, erről kötött megállapodást a büntetés-végrehajtással a honvédelmi tárca.

Beszerzési megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztérium fegyverzeti és hadbiztosi hivatala, illetve a büntetés-végrehajtás, amelynek értelmében több ezer katonai bakancsot a jövőben a fogvatartottak fognak legyártani a honvédségnek – tudta meg a Népszabadság.

A HM egy 2011-es kormányrendelet, illetve egy hasonló tartalmú belügyi rendelet alapján veszi igénybe a büntetés-végrehajtás szolgáltatását elsősorban hadi-(gyakorló) ruházatok készítése kapcsán. A korábbi években a büntetés-végrehajtás egyes gazdasági társaságai már szállítottak a magyar honvédség részére ruházati termékeket alvállalkozóként vagy – különösen a Közbeszerzési Törvény megjelenése előtt – szerződő partnerként.

A most megkötött szerződés értelmében az Ipoly Cipőgyár közel bruttó hetvenmillió forint értékben fog katonai bakancsokat szállítani a HM részére, ez nagyságrendileg két és fél ezer pár gyakorló lábbelit jelent. Lapunk kérdésére a HM azt mondta: a bakancsok vonatkozásában a büntetés-végrehajtással való megállapodás közel harminc százalékos költségmegtakarítást jelent.

„A HM részéről a ruházati termékek beszerzésére rendkívül szigorú műszaki és minőségi előírások vonatkoznak. A büntetés-végrehajtás által gyártott bakancsokat a rendőrség évek óta használja. Ott beváltak, nem merült fel minőségi kifogás” – tette hozzá lapunknak a minisztérium.

A jövőben további ruházati felszerelések, így gyakorló zubbonyok, nadrágok, téli és nyári sapkák, illetve karjelzések és rendfokozatok beszerzését is tervezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.