Quaestor-ügy: a rendőrség elvitte Tarsoly Csabát

A Quaestor-üggyel összefüggésben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai szerdán a késő délutáni órákban három személyt állítottak elő – közölte a honlapján a rendőrség. Tájékoztatást adtak arról is, hogy több helyszínen házkutatást tartottak a nyomozók, és a vagyon-visszaszerzési intézkedéseket is megkezdték. Tarsoly Csaba Quaestor-vezér ügyvédje a hírt megerősítette, és azt sem cáfolta, hogy védencét is elvitték a rendőrök.

Három embert előállított a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Quaestor-üggyel összefüggésben csütörtök késő délután - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján. Több internetes portál is úgy értesült, Tarsoly Csaba, a Quaestor tulajdonosa is az előállítottak között van. A közlemény szerint jelenleg több helyszínen tartanak házkutatást a nyomozók, és a vagyon-visszaszerzési intézkedéseket is megkezdték.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az M1 aktuális csatorna híradójában este 8 óra előtt azt mondta, a délután kezdődött házkutatás még nem ért véget. Hangsúlyozta továbbá, hogy a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik.

A Quaestor tulajdonosának ügyvédjére hivatkozva több internetes portál is beszámolt arról, hogy az előállítottak egyike Tarsoly Csaba, a társaság alapítója.

Az NNI szerdán közölte, hogy továbbra is ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a Quaestor-ügyben csalás gyanúja miatt.
A szerdai közlés szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást.

A nyomozás érdekeire tekintettel a folyamatban lévő eljárásról bővebb tájékoztatást nem áll módjukban adni - tették hozzá.
Március 9-én Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) illetékes vezetőjét arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett.

A cég indoklása szerint "a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit".

A Magyar Nemzeti Bank másnap felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez, amelynek tevékenységét felfüggesztette. A jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos átvette a vállalkozás vezetésétől annak jogköreit.
Március 11-én a rendőrség házkutatásokat tartott, többek között a Quaestor cégcsoport Váci úti székházában.

A hvg.hu március 23-án arról számolt be, hogy cégbírósági adatok szerint távozott Tarsoly Csaba, felesége és apja is a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. éléről. A cég március 16-án tartott közgyűlési jegyzőkönyve szerint megszűnik az igazgatóság, és Tarsolyék helyett a cég vezérigazgatója a tápiósági lakcímű Orgován Béla lesz.

A portál beszámolt arról is, hogy Orgován Béla nevén két frissen alapított céget találni az Opten cégadatbázisában, mindkettőnek ő az egyetlen tulajdonosa és ügyvezetője. Mindkét cég idén január 27-én alakult, és idén februárban jegyezte be a cégbíróság, mindkettőt 3 millió forint jegyzett tőkével. A cégek: ONSZID-MA Kft. (saját tulajdonú ingatlan adásvétele) valamint a KONIMONIKA Irányítástechnika Kft. (ipari gép, berendezés üzembe helyezése).

A tápiósági férfiről a helyiek azt mondják, élete nagy részében munkanélküli volt, középfokú végzettsége nincs, és részt vett a közmunkaprogramban.

A Quaestor Csoport fő tulajdonosa az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hibát követett el, amikor a reorganizációs tanácsadó javaslatát elfogadta az átmenetre szóló új tisztségviselő elfogadásakor.

Tarsoly Csaba úgy döntött, hogy vezető tisztségeit visszaveszi annak érdekében, hogy ne merülhessen fel a gyanú bármilyen kár okozására. A cégvezető ennek érdekében intézkedett a szükséges közgyűlések és taggyűlések összehívásáról. Szerdán valamennyi szükséges közgyűlést és taggyűlést megtartanak, a változást a Cégbíróságra csütörtökön lehet benyújtani - jegyezte meg.

Az ügy kapcsán több kérdést is feltettünk az ORFK kommunikációs szolgálatának, de csak annyit válaszoltak, hogy az interneten megjelentetett rövid közleményen kívül többet nem kívánnak mondani. Így hiába szerettük volna megtudni, hogy

1. milyen intézkedéseket tettek eddig a Quaestor-ügyben;

2. mi a magyarázata annak, hogy a Buda-Cash-ügyben – amelyben a kárösszeg lényegesen kisebb lehet – gyorsan találtak gyanúsítottakat is, most pedig a nyilvánvaló felelőst, Tarsoly Csabát jó ideig még ki sem hallgatták;

3. tett-e a nyomozóhatóság bármilyen intézkedést annak érdekében, hogy a cégcsoport, illetve a felelős vezetők vagyonát zárolják? Erre a Quaestor károsultjainak későbbi kártalanítása érdekében lehetne szükség;

4. a nyomozás kiterjed-e arra, hogy közpénzek brókercégeknél történő befektetése az államháztartási törvény szerint nem megengedett, és ennek a szabálynak a megszegése felveti minimum a hanyag kezelés gyanúját;

5. mi a magyarázat arra, hogy Tarsoly Csabával szemben annak ellenére sem léptek fel korábban, hogy a cégvezető előbb átjátszotta az ügyvezetést egy strómannak, majd azt visszavette. A laikus számára ez egyértelműen azt jelenti, hogy Tarsoly az adott helyzetben nem a tőle elvárható módon jár el, vagyis próbál kibújni a felelősség alól;

6. az eljárás során felvetődik-e a bennfentes kereskedés kérdése. Az ugyanis, hogy a miniszterelnök utasítására a brókercég bedőlése előtt kimentettek állami pénzeket a Quaestortól, felveti ennek gyanúját is;

7. a nyomozás kiterjed-e az MNB esetleges felelősségére. A jegybank felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez, de ezzel nem tudták – nem akarták? – megakadályozni, hogy a tulajdonosi szerkezet ne változzék meg. Ennek viszont az a következménye, hogy a kisbefektetők esélye a kártalanításra jelentősen csökkent.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.