Pulykapénz a háziorvosoknak, benzinpénz a mentőknek

Újabb négy és fél milliárd forintot oszt szét még karácsony előtt az egészségügyért felelős államtitkárság. A pénzből plusz egyhavi rendkívüli finanszírozási összeghez juthatnak a háziorvosok. A kórházaknak félmilliárd jut az onkológiai gyógyszerek beszerzési problémáinak enyhítésére, további félmilliárd jut a mentőknek a benzináremelés kompenzálására.

Kedvezőbben alakult az Egészségbiztosítási Alap egyenlege a reméltnél, így a tervezett hiány több mint 40 milliárd forinttal lesz kisebb. Az összegért meglehetős küzdelem zajlik a kormányzaton belül, hogy pontosan mennyit kap belőle vissza az ágazat, egyelőre nem tudni, de tény, némi pénzt az Egészségügyért Felelős Államtitkárság most elkezdett osztogatni. Elsőként az összegből plusz egyhavi juttatást kapnak a háziorvosok, erre 3,5 milliárd forintot költenek, és három hónapról két hónapra csökkenti a kormányzat a finanszírozásuk elszámolási idejét. 

További félmilliárd forintot költenek a kórházak átmeneti gyógyszerellátási zavarainak kezelésére. Mint arról a Népszabadság is beszámolt, először Zalaegerszegen, majd az ország több kórházának raktárából kifogyott a daganatos betegek kemoterápiájához szükséges alapgyógyszer, ezért több beteg kezelését kellett felfüggeszteni. A szert csak extrafelárral és külön hatósági engedéllyel sikerült később az intézményeknek mégis beszerezni. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság létrehozott egy, az átmeneti gyógyszerellátási zavar kezelését koordináló operatív testületet is, és a zavartalan ellátás érdekében módosított több jogszabályt.

Az extrapénzből félmilliárdot kapnak a mentők és a betegszállítók, a kormányzat az összeget a benzinárak kompenzálására szánja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.