Puccskísérlet: Borókai Gábor még Eger előtt megírta

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője nem tartja különösnek, hogy Levert puccskísérlet című publicisztikájának megjelenése után pár nappal Orbán Viktor egy levert, „három lábon álló”, a CNN és a diplomáciai körök részvételével zajló puccskísérletről beszélt az egri frakciótalálkozón.

Igaz, Lázár János és a frakció több tagja is úgy nyilatkozott, nem volt szó semmiféle puccsról. Borókait azért kérdeztük, mert kezdetben őt igazolta az élet. Hamarabb írt a puccskísérletről, mint az valójában elhangzott (a Hvg.hu nyomán lapunk és a Magyar Nemzet is ugyanarról az értesülésről számolt be – A szerk.).

– Az írás önmagáért beszélt – mondta a Népszabadságnak Borókai Gábor. – Hogy megjelenése után az enyémhez hasonló interpretáció – aminek eredete ráadásul tökéletesen tisztázatlan – vihart kavart, tőlem tökéletesen független. (A Levert puccskísérlet február 6-án, 12.25-kor került ki a Heti Válasz.hu oldalára, a hvg.hu február 9-én, 9.43-kor tudósított arról, hogy Orbán puccskísérletről beszélt Egerben – R .L.)

Borókai arról is beszámolt, mi vezérelte, amikor papírra vetette írását. – Aki figyelte a decemberi és januári eseményeket, azok rendezettségét, egymásra épülését, a „ballib” lapok megváltozott hangulatát és szóhasználatát (lásd a 168 óra vagy a Népszava korábban nem tapasztalt magabiztossága: mintha látnák a közeljövőt), Gáti nyilatkozatát, Bajnai dolgozatát és kényszeredett média-roadshowját, a Schmitt-ügy előhúzását a kalapból, az egymás után következő leminősítéseket – nyilvánvalóvá tették, hogy a politikai és piaci tényezők beleélték magukat Orbán eltávolíthatóságának gondolatába. Az öngerjesztő folyamat nyomán kampányba kezdtek. Választás előtti kampányba. Elhitték, amivel etették egymást, hogy Orbánnak itthon már nincs támogatottsága, képtelen rendezni a sorokat Európában, ezért eltávolítható, akárcsak Berlusconi meg a többiek. Ehhez képest történt, ami történt.

A puccskísérlet leveréséről az egri frakcióülés előtt két nappal cikkező Borókainak az a véleménye, hogy „kicsit elszaladt a wishful thinking” (vágyott valóság). Merthogy itthon az ellenzék lepkeháló vékonyságú, egyetlen használható és hiteles politikus sincs a baloldalon, akinek tömegvonzása és kormányzóképessége is lenne, ráaádásul ott a súlyos veszély, hogy ha belenyúlnak a stabil rendszerbe, akkor a radikálisokat hozzák helyzetbe. Azaz: az alternatíva nem a jobb kormányzás, hanem az anarchia. Így aztán mindenki jobbnak látta visszahúzódni az odújába, és onnan lövöldözni tovább.

– Ennek leírásához nem kellett titkos nyomozásba fognom – jegyezte meg Borókai –, elég volt kinyitni a szemem és olvasni a történésekből. Ennyi. Hogy ez Orbánnak vagy valakinek megtetszett, és átvette a szóhasználatot, én nem tudom. De ez rajtam kívül álló történet.

CNN-reakció és más érdekességek

Reagált a CNN. Független hírcsatornaként működnek, a kormány eddig nem jelezte kritikáját a tudósításokkal kapcsolatban – válaszolta a CNN amerikai hírtelevízió a Hvg.hu megkeresésére.

Lázár: egyetlen mondat sem. Lázár János, a Fidesz–KDNP parlamenti frakcióvezetője az egri frakcióülés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: egyetlen mondat nem hangzott el a miniszterelnök vitaindító szerdai beszédében abból, ami az online médiában a kiszivárgott információk alapján megjelent.

A Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap is. Az elmúlt napokban az sem hangzott el a kormány és a Fidesz részéről, hogy hazugság lett volna, amit az online lapok, majd ezek nyomán a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap is közölt. (Ebből arra lehet következtetni, hogy mire a Fidesz-kommunikáció észbe kapott, addigra túl sokan kibeszélték a puccskísérletről hallottakat).

Eger nem Őszöd. Arra, hogy készült-e hangfelvétel Egerben, nincs bizonyosság. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke fölszólította a Fideszt, hozzák nyilvánosságra, ami Egerben elhangzott. Gyurcsány abból indul ki, hogy mindent rögzítenek. Egy forrásunk szerint Orbán túljutott ezen a „vidéki primadonna-szerepen”. Ha valamiről azt szeretné, hogy ne legyen nyoma, azt mondja, „nem helyes” a magnót bekapcsolni.

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője
Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.