Prostitúció: a gyermekotthonok nagy része érintett

Egy, a pécsi gyermekotthon növendékei közé tartozó lányt tizenkét éves korától külföldön, kínzással kényszerítettek prostitúcióra három éven át. Az ügyben az olasz hatóságokkal ellentétben a magyar fél tehetetlen volt, mert nem tudták bizonyítani az emberkereskedelem tényét.

Egy eset azok közül, melyekről magyar gyerekotthonok számoltak be Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa gyerekjogi projektjének keretében. Ebben többek között a fiatalkorúak drog- és alkoholfogyasztását, a gyermekpszichiátriai ellátást, a gyermekotthonokat, legutóbb pedig a szexuálisan bántalmazott gyerekek és gyerekprostitúció problémáját vizsgálták.

A többcélú gyermekotthonok vizsgálata során hét otthont kerestek fel Budapesten és vidéken. A látogatásról csak előző napon értesítették az intézményeket, hogy minél reálisabb képet kapjanak. Voltak olyan gyermekotthonok, ahol a személyi és a tárgyi feltételeket is hiányosnak találták és volt olyan fővárosi intézmény, amelyet egyenesen alkalmatlannak találták gyerekek ellátására.

Győrffy Zsuzsanna, a hivatal jogi referense hozzátette: a szabályok szerint a napi ötszöri étkeztetésre fordítható összeg nem lehet kevesebb 684 forintnál. Ezzel szemben a vizsgált otthonokban 430 és 795 forint között van ez az összeg. Volt olyan hely, ahol hetente egyszer esznek a gyerekek húst, volt, ahol uzsonnára csak ropit kaptak.

A gyerek elleni szexuális erőszakot érintő vizsgálatban tizenegy gyerekotthont kerestek meg. Tóth László, a hivatal munkatársa emlékeztetett, hogy az ENSZ adatai szerint minden ötödik gyerek átél valamilyen szexuális bántalmazást. Bentlakásos intézményekben pedig négyszer nagyobb egy gyerek esélye, hogy szexuális erőszak, és hatszor nagyobb, hogy bántalmazás áldozata lesz. Ehhez képest a vizsgált intézmények alig jelentettek ilyen eseteket. 

- Ez nem azt jelenti, hogy Magyarországon kevesebb eset van, sokkal inkább a jelzőrendszer és a jogtudatosság hiányára utal. A gyerekek egyszerűen félnek, hogy megtorolják rajtuk, ha szólnak - fűzte hozzá. 

Az ombudsman munkatársai külön vizsgálták a gyerekprostitúciót is. A gyerekotthonokon kívül gyámhivatalokat, rendőrkapitányságokat, gyerekvédelmi szakszolgálatokat kerestek meg. Vizsgálatukat többek között Pintér Sándor belügyminiszter elhíresült kijelentése indokolta, miszerint Magyarországon nincs gyerekprostitúció.

Megállapították, hogy egy gyerek sem emiatt került otthonba, de szinte valamennyi megkeresett gyerekotthon érintett. Volt olyan otthon, melynek vezetője gyakorinak nevezte a gyerekek prostituálódását, máshol egy-két esetről számoltak be. Gyakori panasz volt, hogy hiába tudják, hogy a gyereket kint a futtatója várja, a szabályok szerint ki kell engedniük.

Egy fővárosi gyermekotthonban pedig arról számoltak be, hogy a lányok partnerük  kérésére árulják magukat, akik intézetbe kerülésük után is megkeresik és prostitúcióba kényszerítik őket. A stricik gyakran fenyegetik az intézetet, például azzal, hogy felgyújtják és félelemben tartják az ott dolgozókat.

A felkeresett gyámhivatalok egy kivétellel szintén közölték, hogy jelen van a gyerekprostitúció a megyéjükben, főleg az intézetbe került gyerekek között. Jelezték azt is, hogy a gyakran előfordul, hogy a feltételezett futtató házasságkötési engedélyt kér, ezzel legalizálva a prostitúciót. Az engedélyeket pedig általában megadják, nem vizsgálva a házasságkötések célját.

Ami  a rendőrség válaszait illeti, kiderült, hogy a 14 és 18 év közöttiekre a szabályokra hivatkozva nem áldozatként hanem elkövetőként tekintenek. Lefolytatják ellene a szabálysértési eljárást, ami a hivatal szerint nem jó megoldás. Az ombusman azt kéri, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium indítson vizsgálatot a gyermekotthonokban, a belügyminiszter pedig kezdeményezzen intézkedéseket a gyerekeket szexuálisan kihasználó bűnöző csoportok ellen.

A gyerekotthon sok esetben a horror előszobája
Kurucz Árpád 2011.05.12. Digitális 2011. május 12. Fogason lógó gyermekcipő. Gyerekcipő. Fotó: Kurucz Árpád
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.