Prolongált plázastop Zuglóban

Továbbra sem épülhet a zuglói Mundo-városközpont, a kerület polgármestere ugyanis - élve vétójogával - a képviselő-testület által megszavazott javaslat-csomag helyett új tárgyalásokat sürget a lengyel befektetőkkel.

Újratárgyalást kezdeményez Weinek Leonárd zuglói polgármester a több mint egy éve húzódó, több milliárd forintos Bosnyák téri Mundo-beruházás ügyében. Az SZDSZ-ből kilépett független politikus szerint ugyanis az új városközpont napokban elfogadott szerződés-módosítása sértené az önkormányzat érdekeit. Ezért 15 napon belül újratárgyaltatja a teljes ügyet.

Zuglóban a legutóbbi, novemberi képviselő-testületi ülésen vitatták meg ismét a Mundo-beruházás ügyét. Mint arról már beszámoltunk, a városközponttal kapcsolatban korábban egy különbizottságot hoztak létre, kidolgozandó egy új - az önkormányzat és a lengyel befektető számára egyaránt előnyös - szerződéstervezetet. A grémium elnöke, Killik Jenő (SZDSZ) városfejlesztési tanácsnok előterjesztése a beruházóval kötött szerződés módosítását indítványozta.  Ennek alapja az a szakértői anyag, amely több százmilliós értékkülönbözet állapított meg a Bosnyák téri telek eladása után befolyt összeg, és a jelneleg tervezett beépítettsége nyomán kiszámított ingatlanár között alakult ki.

Csakhogy az ad hoc bizottsági javaslatot az ellenzék is elfogadhatatlannak tartotta, de azt végül velü együtt a polgármester sem szavazott meg. A csomagot az MSZP-SZDSZ koalíció és az MDF hosszas vita után végül elfogadta, míg a Fidesz- és a KDNP-frakció tagjai többségében nemmel voksoltak, néhányan pedig tartózkodtak. Weinek Leonárd az ülés végén bejelentette, a szerződésmódosítás sokkal inkább a beruházó érdekeit szolgálja, mintsem a zuglóiakét, ezért újratárgyaltatja a Bosnyák téri beruházást.

„Sem az építkezés megindulását, sem az új városközpont létrejöttét nem segíti elő a megszavazott szerződés-módosítás” – mondta a testületi ülésen a zuglói polgármester. Hozzátette, amellett, hogy ellenzi a javaslat-csomagot, a törvény adta lehetőségével, azaz vétójogával élve nem írja alá a tervezetet. Ehelyett a testületi ülés után benyújtotta azt a kezdeményezését, hogy az eredeti elképzelés és szerződés, illetve a jogszabályok alapján lehessen előkészíteni az új városközpont megépítését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.