Présben a veszprémi választási értesítők

Hétfőn kezdik meg az értesítők gyártását a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választásra. Az indulni kívánó jelölteknek január 5-től lehet ajánlásokat gyűjteni.

A nyomtatást a pénteki névjegyzéki adatok alapján kezdik meg a Veszprém megyei 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületben élő választópolgárok tájékoztatására. Az értesítőket - amelyek választópolgár személyes adatai közül csak a választópolgár nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazzák - január 5-ig kell postázni az érintett mintegy 73 ezer veszprémi választópolgárnak. A papírokon szerepel továbbá a szavazás helye, a szavazókör címe és a voksolás ideje. Az időközi választáson azok is szavazhatnak, akik a szavazás napjáig válnak nagykorúvá, a választókerületben van a lakcímük, és bíróság nem zárta ki őket - bűncselekmény elkövetése vagy belátási képesség korlátozottsága miatt - a választójogból.

A Nemzeti Választási Bizottság november 27-én tűzte ki az időközi választás időpontját február 22-ére. A választáson indulni kívánó jelölteknek az értesítés kézhezvételének legkésőbbi napjától, tehát január 5-től lehet ajánlásokat gyűjteni. Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, az ajánlásokat január 19-én 16 óráig kell leadniuk az illetékes választási bizottságnál.

Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, február 14-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. Az időközi országgyűlési választáson is lehetőség van arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerinti szavazókörben voksoljon, azaz átjelentkezéssel szavazzon, de az időközi választáson csak az országgyűlési egyéni választókerületen belül lehet egyik településről a másikra átjelentkezni. Az átjelentkezési kérelmeket február 20-án 16 óráig lehet benyújtani.

Az időközi választás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-i hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.