Precedens értékű ítélet kábeltolvajokra

Letöltendő szabadságvesztésre és a BKV-nak okozott hatvanmilliós kár megtérítésére kötelezett a bíróság hét kábeltolvajt, az ítélet elrettentő lehet a "próbálkozóknak".

Precedensértékű ítéletről számolt be a BKV Zrt., a társaság szerint a verdikttel a kábeltolvajok elleni küzdelem új fejezettel bővült. Hét vádlottat jogerősen – 1 év 10 hónaptól egészen 5 évig terjedő – letöltendő szabadságvesztésre ítélt minap a bíróság. Ezen túlmenően kötelezte a vádlottakat a BKV-nak okozott csaknem 60 millió forintos kár megtérítésére. A közlekedési vállalatnál remélik, hogy a döntés elrettenti majd a tolvajokat és a vandálokat.

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a BKV-nak így okozott anyagi kár: a föld- és felsővezeték-rendszer megrongálásával és eltulajdonításával tavaly mintegy 224 millió, míg idén eddig 12,5 millió forintnyit.

Az anyagi károkozáson túl a tolvajok veszélyeztetik a HÉV- és villamosközlekedés biztonságos üzemeltetését is, akadályozzák a zökkenőmentes utazást, ugyanis ilyenkor gyakran kell forgalomkorlátozásokat életbe léptetni a helyreállítás időtartamára. A feszültség alatt álló kábelek eltulajdonítása a tettesek számára sem veszélytelen kísérlet, az egyenáramú hálózat érintése ugyanis az áramütésen kívül súlyos égési sérüléseket, tüzet okozhat.

A kábellopások kivitelezése speciálisan szervezett elkövetői körre utal. Ennek érdekében a BKV az esetek felderítésére együttműködik a rendőrséggel, éjszakánként pedig kémvillamosokkal is ellenőrzi saját területeit. A rendőrség közreműködése mellett a társaság továbbra is számít utasai együttműködésére a kábellopások megakadályozása, s felderítése érdekében. A gyanús eseményekről a BKV fődiszpécserét a 317-5166-os telefonszámon vagy a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es számon értesíthetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.