Pozsony bekebelezi Rajkát?

Bratislava VI. elnevezéssel kínálja rajkai lakóparki lakásait egy szlovák ingatlanforgalmzó cég azt sugallva, mintha a magyarországi település a szlovák főváros hatodik kerülete lenne. A Kisalföld.hu által megkérdezett rajkaiak szerint nem szerencsés, hogy Pozsony részeként emlegetik a falujukat.

Bratislava VI. – azaz Pozsony hatodik kerülete: így hirdeti egy készülő lakóparkját az egyik szlovák ingatlanforgalmazó – adta hírül a Kisalföld.hu. A szlovák főváros és a hozzá tartozó járás jelenleg öt kerületből áll, talán ezért gondolta úgy a pozsonyi vállalkozás, hogy a szlovákok által közkedvelt határ menti magyar települést a „hatodik kerületbe" sorolja.

A hirdetésben a cég úgy fogalmaz a jövő év novemberére elkészülő huszonkét lakásos társasház környezetéről: közvetlenül a szlovák–magyar határon helyezkedik el Rajka, a Magyarországon élő szlovákok legnépszerűbb települése, ahol a mintegy háromezer lakos harmadát már szlovákok teszik ki. A hirdetés a kedvező feltételek közt említi a kiváló tömegközlekedést Pozsonyba, a 801-es számú, menetrend szerint közlekedő városi buszjáratot, de autóval is alig tíz perc a szlovák főváros. A reklám szövege szerint barátságos környezetet kínálnak verhetetlen áron a Pozsonyban és a környékén dolgozó szlovákoknak. "Rajka hamarosan Pozsony részévé válhat" – fogalmaz a hirdetés.

Kiss Vince rajkai polgármester a kisalföld.hu-tól értesült arról, hogy falujukat már Pozsony részeként emlegetik Szlovákiában. A településvezetőt meglepte ez a hír, ám nem kívánta bővebben kommentálni. A portál által megkérdezett rajkaiak mindegyike úgy véli: nem jó, hogy a falut összemossák a szlovák fővárossal.

– Itt már Pozsony dirigál – mondta az egyik férfi indulatosan. A falunak már nem harmada, hanem fele szlovák, hiszen mára mintegy ezerötszázan laknak itt, és továbbra is folyamatosak az építkezések. Ennek ellenére a lap által megkérdezett helybéliek egyike sem érzi úgy, hogy feszültség lenne emiatt a faluban. Annak örülnek, hogy fejlődik a település, új házak épülnek, ám szerintük az lenne a jó, ha az ide költözők mindegyike adót is fizetne a falunak.

– Nem csoda, hogy Pozsony kerületeként emlegetik Rajkát, hiszen még a buszjáratuk is sokkal jobb. Míg a szlovák fővárosba óránként megy a busz, addig Mosonmagyaróvárra napi néhány járattal tudunk csak eljutni – vélekedett egy másik férfi. Szerinte egyébként hamarosan az is előfordulhat, hogy a határtól néhány tíz méterre lévő „Bratislava" táblát még közelebb hozzák – írja a Kisalföld.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.