Pozsgay Imrét és Szűrös Mátyást is sokkolta a szobordöntés

Nyílt levélben szólította fel bocsánatkérésre Bajnai Gordont, az Együtt-PM szövetség vezetőjét és a Magyar Szolidaritás Mozgalom vezetőit a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) a Szolidaritás szeptember végi demonstrációján történtek miatt.

A magyar társadalom józan többségét - politikai beállítottságtól függetlenül - sokkolta az, ami szeptember 29-én a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM és a Szolidaritás mozgalom közös politikai rendezvényén történt - áll a nyílt levélben.

A CÖKA közölte, szabad, szenvedélyes vitára mindenkit bátorítanak, ám ami az említett demonstráción történt, az civilizált országban elfogadhatatlan és "nem fér össze a jó ízléssel és a gyermekeink jövőjéért érzett felelősséggel". Ehhez hasonló politikai barbárságnak nincs helye a magyar közéletben, akik pedig "az ilyen szélsőséges megnyilvánulást megtapsolják vagy bátorítják, szégyent hoznak ránk, magyarokra" - írták.

A nyílt levél aláírói között van több író, újságíró, politológus, színész, énekes, rendező, egykori sportoló és építész mellett Hámori József akadémikus, az első Orbán-kormány minisztere, Pozsgay Imre egyetemi tanár, korábbi miniszter, Szűrös Mátyás, volt ideiglenes köztársasági elnök, Tulassay Tivadar gyermekgyógyász, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora, Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője, egykori '56-os halálraítélt és Csizmadia László, a CÖKA elnöke is.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom kormányellenes, szeptember végi budapesti tüntetésének házigazdája a rapper Dopeman volt, aki egyebek mellett "szemétládának és pofátlannak" nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt. Előadta trágár szavakkal tűzdelt Himnusz-feldolgozását is. A Clark Ádám téren tartott demonstráció végén lelepleztek egy Orbán Viktort ábrázoló bronzszínű hungarocell szobrot, majd ezt aktivisták ledöntötték úgy, hogy a Sztálin-szobor egykori ledöntésére emlékeztető módon a csizmája a talapzaton maradt. A tömeg ezután elindult át a Lánchídon, és a Terror Háza Múzeumhoz vitték a feldarabolt szobrot, ahol a maradványokat felállították. A szobormaradványt az egyik demonstráló ököllel megütötte, volt olyan is aki késsel vágott ki abból egy darabot, és akadt aki ráfeküdt arra. A szobor levágott fejét elvitték a szervezők a Szolidaritás központi székházába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.