Pozitív a fogadtatása a devizahiteleseket segítő kormánycsomagnak

A deviza alapú lakáshitellel rendelkezők összességében pozitívan fogadják a kormány csomagját, amely a bajba jutott devizahiteleseket hivatott megsegíteni a Századvég október közepén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint.

A kiugróan magas CHF árfolyam és a nem megfelelő kockázati tájékoztatás miatt bajbajutott devizahitelesek helyzetének enyhítésére tett kormányzati erőfeszítések megítélése kedvező fogadtatásra talált az érintett célcsoportokban.

A témában nyilatkozó deviza alapú lakáshitellel rendelkezők abszolút többsége, több mint háromnegyede (77%) ért egyet a csomag elsőként (2010 nyarán) bevezetett elemével, a kilakoltatási moratóriummal. A válaszadók 66 százaléka értékeli pozitívan az árfolyamgát, továbbá 54 százalék a végtörlesztés lehetőségét.

Nem sokkal az árfolyamgát intézményének hivatalos bevezetése után a megkérdezett devizahitelesek mintegy 15%-a nyilatkozott úgy, hogy élni kíván a lehetőséggel akár forint hitellel való kiváltással is. Az árfolyamgát lehetőségét az érintettek 3%-a venné igénybe. Azok aránya, akik még nem döntötték el, hogy élni kívánnak az adott lehetőségek egyikével vagy sem, 25%. A válaszadók 32 százaléka nem tudja igénybe venni az intézkedések valamely formáját. A megkérdezettek negyede nyilatkozott úgy hogy nem akarja igénybe venni a felkínált lehetőségek egyikét sem.

A kutatás módszertana: a Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2011.szeptember 30. – október 4. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.