Potencianövelő gyógyszer volt a gyógynövényes kapszulákban

Gyógynövény helyett leginkább orvosság-hatóanyagot találtak a gyógyszerügyi hatóság ellenőrei, amikor az internetről rendeltek potenciajavító készítményeket. A vevőket nemcsak azzal tették lóvá a kereskedők, hogy nem azt küldték, amit a honlapjukon kínáltak, de jóval többet is kellett fizetniük megrendelőknek, mintha a patikában, receptre biztonságos gyógyszert vásároltak volna.

Mintegy 113 illegális, illetve gyanús étrend-kiegészítőt forgalmazó weboldalt azonosított a hazai gyógyszerügyi hatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A weblapok nagy többsége külföldi, 23 viszont magyarországi szerverről működött. A hatóság szakemberei valamennyi hazai portáltól rendeltek készítményeket, de csak 12 internetes kereskedő szállította le a megrendelt árut.

A csomagok tartalmát bevizsgálta a gyógyszerügyi hatóság, nyolc termékben egyáltalán nem az volt, amit egyébként a weboldalon a termékről föltüntettek. Előfordult, hogy a sikeres erekciót ígérő termék – amelynek hatóanyagai közt páfrányfenyőt, fűrészpálmát, vitamint, királydinnyét, árpazabot neveztek meg – csupán a Viagra hatóanyagát, a sidenafilt tartalmazta, olykor a megengedett dózis dupláját. A gyógyszerügyi hatóság laborjában elbukott egy testtömegnövelő, háromféle tesztoszteron-származékot ígérő injekció is, amelyben valójában csak egyetlen hatóanyagot találtak.

A hatóság az illegális termékeket forgalmazó weboldalak elérhetőségét blokkolta. Saját honlapján, a www.ogyei.gov.hu weblapon legális webpatikák címét is közli. A szakemberek azt is elmondták, hogy a legális webpatikák lapján ott kell lennie az uniós logónak, amelyre ha valaki rákattint, a hatóság honlapján azonosíthatja a gyógyszertárat.

A hazai hatóságok akciójával párhuzamosan zajlott egy nemzetközi is. Az Interpol irányításával 115 ország 236 hatósága közreműködésével 22,7 milliárd forint értékű, több mint húszmillió adag hamis gyógyszert foglaltak le. Világszerte 429 nyomozás indult, 156 embert tartóztattak le, és 2414 weboldalt kapcsoltak le a világhálóról.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.