Pősze Lajos elindította az ellen-Jobbikot, párt lehet belőle

Pősze Lajos "patrióta" mozgalmat indított a Jobbik somogyi listájáról a parlamenti mandátumot szerzett, azóta a pártból kizárt független képviselő ezt pénteken sajtótájékoztatón jelentette be Kaposváron.

A politikus közölte: nagyon sokan kérték, bíztatták az ország minden részéből, hogy indítson egy fórumot, egy "politikai agorát" a lakossági politizáláshoz. Mint mondta, maga is úgy látja, hogy ma nincs olyan párt, olyan mozgalom, amely felvállalná ennek a szervezését.

"Nyilván nem azért jövünk össze, hogy csak beszélgessünk, nagyon fontos az is (...), de a fő cél az, hogy beleszóljunk, és eredményesen szóljunk bele abba, ami történik velünk" - hangsúlyozta Pősze Lajos az MTI kérdésére. Vissza kell adni az emberek hitét, meg kell teremteni az érdekérvényesítés lehetőségét, s "ha ezt pártnak nevezzük, akkor lehet, hogy párt lesz" - mondta az országgyűlési képviselő, hozzátéve: a névről és a működés formájáról még nem döntöttek, "nem ez a lényeg".

A Somogyból és a környező megyékből érkező - a szervezők tájékoztatása szerint mintegy 100-150 - meghívottal való találkozás előtt Pősze Lajos újságíróknak azt mondta: lehet zászlóbontásnak nevezni a kaposvári rendezvényt. A mozgalom szervezése a hétvégén Debrecenben, majd hétről, hétre az ország más-más részén folytatódik - tette hozzá.

"Szükség van, hogy szervezzük az embereket, ehhez szeretnénk fórumot biztosítani egyfajta hazafias, patrióta légkörben" - mondta az országgyűlési képviselő, aki úgy vélte: "konkrét ügyek kapcsán" sokakat tudnak megszólítani. "Egy középosztályszerű bázist" szeretnének kialakítani - közölte. Hangsúlyozta: teljesen új alapokra helyezik a mozgalmukat, és ehhez nincs szükségük semmilyen viszonyításra, "legkevésbé a Jobbikhoz való viszonyulásra".

A tervek szerint a tavasz végére, a nyár elejére már lehet országos mozgalomról beszélni - mondta Pősze Lajos.

A politikust tavaly december 13-án zárta ki tagjai sorából a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja, Pősze azóta független képviselőként dolgozik. Pősze Lajos aznap azt nyilatkozta, hogy rasszizmus, szélsőségesség, anarchizmus, iszlámimádat és Európa-ellenesség jellemzi a Jobbikot. Elismerte, hogy számos esetben mutatkozott véleménykülönbség közte és a pártvezetés között. "Többször felhívtam a figyelmet, nincs jövője annak a politikának, amely szembefordul Európával" - fogalmazott.

Vona Gábor pártelnök szintén aznap azt mondta: jó, ha egy képviselőcsoporton belül a politikusok különböző árnyalatokat képviselnek, de Pősze Lajos esetében ez már "a frakciót belülről mérgező politikai hovatartozás volt". Közölte: nem egy konkrét esemény miatt döntöttek a kizárásról. Szavai szerint több négyszemközti beszélgetést is lefolytatott a képviselővel és mindketten úgy látták, hogy nem tudnak már "úgy együtt dolgozni, abban a bizalmi és a munka szempontjából harmonikus légkörben", amely korábban jellemezte munkakapcsolatukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.