Postások lehetnek a fogyatékkal élők

Segítő vásár néven kétnapos rendezvényt tartanak a Millenárison, ahol a fogyatékkal élők munkáiból lehet válogatni karácsonyi ajándékokat. Az eseményen egyezményt írtak alá a nemzeti erőforrás tárca és a Magyar Posta vezetői: a cég vállalta, hogy a dolgozóinak 5 százalékát a megváltozott munkaképességűek közül választja majd ki.

Megnyílt a Segítő vásár elnevezésű rendezvény: szombaton és vasárnap a budapesti Millenárison a fogyatékkal élők munkáiból válogathatnak azok, akik karácsonyi ajándékot keresnek - adta hírül a távirati iroda.

A programot megnyitó Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) vezetője mindenkit arra biztatott, ha teheti, a megváltozott képességű emberek munkáiból, alkotásaiból válaszon ajándékokat a karácsonyfa alá. A miniszter szavai szerint, ha valakinek hátrányt kell elviselnie, annak jó esélye van arra, hogy az élet más területén megmutathassa különleges tehetségét, és ennek kiváló teret ad a hétvégi bemutató és vásár.

Soltész Miklós szociális államtitkár arról beszélt, azt szeretné, ha a hazai fogyatékosok által készített világszínvonalú termékek nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is ismertté válnának. Elmondta, bárhol járt Európában és a világban, mindenhol találkozott a boltokban olyan termékekkel, amelyeket Magyarországon a megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő emberek készítettek.

Véleménye szerint ezekből a - bekötött ujjú kezet ábrázoló logóval ellátott - termékekből mind az állami, mind pedig az önkormányzati cégek is vásárolhatnának beszerzéseik során. Bernáth Ildikó fogyatékosügyi miniszteri biztos arról beszélt, hogy a kormány a fogyatékos munkavállalók számára is biztosítani akarja az anyagi függetlenséget, és javítani kívánja foglalkoztatási esélyeiket.

Közölte, az Országgyűlés várhatóan a jövő héten fogadja el azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében jövőre bevezetik az úgynevezett rehabilitációs kártyát; ettől azt várják, hogy minél több megváltozott munkaképességű ember kapjon munkát. Jelezte: a munkáltatónak addig jár majd a teljes járulékmentességet biztosító kedvezmény, amíg a fogyatékos ember ott dolgozik.

Tapolczai Gergely siket országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) jelnyelven, illetve jeltolmácson keresztül egyebek mellett arra mutatott rá, hogy jelenleg az Európai Unióban átlagosan 40-45 százalékos a fogyatékosok foglalkoztatási aránya, míg ugyanez csak Magyarországon 10-12 százalék. Az Európai Unió stratégiában azt tűzték ki célul, hogy 2020-ra a fogyatékkal élők foglalkoztatási arányát 75 százalékra emelik.

Bejelentette, hogy a Nefmi és a Magyar Posta Zrt. együttműködési megállapodást köt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról, a posta egyebek mellett arra is törekszik, hogy az 5 százalékos foglalkoztatási arányt elérje. A megállapodást a rendezvényen Soltész Miklós és Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója írta alá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.