Portik Tamás akarta lejáratni Kósa Lajost?

Kósa Lajos debreceni polgármestert 2010-ben vesztegetéssel vádolta egy férfi egy videofelvételen. A történet állítólag az olajszőkítésről elhíresült Portik Tamáshoz köthető. Kósa szerint "politikai bűnözők vannak a szocialisták között".

Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója állhatott a Kósa Lajos fideszes debreceni polgármester ellen a 2010-es országgyűlési választások előtt indult lejárató akció mögött – írja mai cikkében a Haon.hu az M1 Híradójára és az MTI-re hivatkozva.

A lap emlékeztet rá: egy hónappal a 2010-es országgyűlési képviselő-választások előtt került fel az internetre az a videofelvétel, amelyben egy férfi vesztegetéssel vádolta meg Kósa Lajost. A felvételen szereplő férfi később azt mondta, hogy NBH-sok (Nemzetbiztonsági Hivatal) kényszerítették a szöveg felolvasására. Az ügyben nyomozás is indult, amelyet felfüggesztettek. Az ügy aktáit idén februárban újra elővették – mondták el a hírműsorban.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak azt mondta: “az ügyben kényszerítés bűntettének gyanúja miatt időközben újraindult nyomozás április 26-ától fokozott ügyészi felügyelet mellett folyik. Az eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztálya folytatja, jelenleg ismeretlen tettes ellen”. Mint elhangzott, a Híradó birtokába került három évvel ezelőtti rendőrségi dokumentumból az derül ki, hogy a Kósa Lajos elleni lejárató kampány mögött Portik Tamás állhat.

A rendőrök szerint nem kizárt, hogy a videón látható férfit kényszerítették arra, hogy a debreceni polgármesterről valótlan adatokat állítson. Az ügy érdekessége, hogy az iratot osztályvezetőként az a rendőrtiszt írta alá, aki ma a V. László vállalkozóval kapcsolatos rendőri korrupciós ügyben előzetes letartóztatásban van.

Az ügyről megkérdezett Kósa Lajos szerint "politikai bűnözők vannak a szocialisták között", s amíg ezt az MSZP nem tisztázza, addig nem lehet demokratikus és "normális" pártnak tekinteni. "Egy demokratikus országban nincs helye az MSZP-nek" – mondta a Fidesz alelnöke csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Kósa Lajos a Kossuth Rádióban elmondta, hogy a felvételen látható emberrel soha nem találkozott, nem is ismeri. Kósa Lajos szerint látszik a felvételen, hogy kényszer hatására készült el.

"A szándék kétségtelen, a kivitelezés nagyon amatőr" – jegyezte meg. Kijelentette: kiderült, hogy egy maffiabaloldal van Magyarországon, amelynek tagjai minden eszközt, "csalást, lopást" igénybe vettek, hogy megtartsák hatalmukat.

A Fidesz szerint a baloldal válasszal tartozik arra a kérdésre, hogy kik állnak Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, Debrecen polgármestere lejáratásának hátterében, ki volt a megbízó. Kocsis Máté csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az ügy kapcsán arra is választ vár a korábbi kormányzó pártoktól és utódszervezeteiktől, "mit jelent Gyurcsányék azon mondata, hogy Bajnai Gordon csak ne határolódjon el semmitől, hiszen éppen annyi köze van ehhez az ügyhöz, mint Gyurcsány Ferencnek".

A kommunikációs igazgató szavai szerint Kósa Lajos lejáratása minden szabályt megszegve, "mocskos módszerrel történt". Felhívta a figyelmet arra, hogy a videofelvételen beszélő férfi később elmondja, őt Portik Tamás és a titkosszolgálat emberei zsarolták meg, hogy mondja el a lejárató mondatokat. Azt is hangsúlyozta, hogy a felvételt Portik fiának egyik cégénél, az ő ingatlanában vették fel. "Mi ez, ha nem a maffiabaloldal?" - fogalmazott.

Kik irányították az akciót és milyen törvényi felhatalmazással? Hány ilyen kísérlet volt? – sorolta kérdéseit Kocsis Máté, aki arra szólította fel a baloldal szervezeteit, "ne sunnyogjanak tovább", fejezzék be az ügy tagadását.

"Tetőtől talpig vállalhatatlanná vált a baloldal mind itthon mind az Európai Unióban" - jelentette ki Kocsis Máté. Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, miért zárhatta le a rendőrség az ügyben először indított nyomozást, amely februárban indult újra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.