Portik-Laborc-ügy: Gyurcsányt, Szilvásyt és Bajnait is meghallgatná a Fidesz

Kocsis Máté kezdeményezi, hogy Szilvásy György volt titokminisztert, valamint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon egykori miniszterelnököket is hallgassa meg a Portik–Laborc-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottság.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja erről az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése után tartott sajtótájékoztatóján beszélt. Szerinte a szocialisták mindent megtesznek, hogy a Portik–Laborc-találkozókról elterelhessék a figyelmet. Úgy fogalmazott: "Isten óvja Magyarországot attól, hogy Bajnai még egyszer a titkosszolgálatok közelébe kerüljön".

Elmondta, hogy a Portik–Laborc-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottságban javaslatot fog tenni arra, hogy az akkori politikai felelősöket - köztük Szilvásy György volt titokminisztert, és az akkori miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet is - hallgassák meg. Továbbá azt is kezdeményezi, hogy Gyurcsány Ferenc utódját, Bajnai Gordont is hallgassa meg a testület, mert - mint mondta - Laborc Sándor még az ő miniszterelnöksége idején is munkálkodott.

Azt is közölte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén "Jávor Benedek, Bajnai Gordon egyik eltartottja, a ciklus legdilettánsabb javaslatát tette meg". Dorosz Dávid, Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Scheiring Gábor, Szabó Rebeka, Szabó Tímea és Szilágyi Péter (független) képviselők a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítását kezdeményezték. Javaslatuk szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőjét csak a szakbizottság beleegyezésével lehetne kinevezni, továbbá titkos információgyűjtést csak bírói engedéllyel lehetne elvégezni.

A javaslatot Jávor Benedek ismertette a bizottság előtt. Indoklása szerint a Portik–Laborc-féle találkozók hangfelvételei konkrét kérdéseket vetettek fel, de az is kiderült, hogy a nemzetbiztonsági szakszolgálatok felügyelete nem megfelelő. Harangozó Tamás, a bizottság szocialista tagja azt mondta: a tárgysorozatba vételt pártja támogatja, de a javaslat egy részét nonszensznek tartják.

Kocsis Máté, fideszes képviselő a bizottsági ülésen azt mondta: politikailag átlátszónak és szakmailag védhetetlennek tartják a javaslatot. Kocsis Máté Bajnai Gordonnak azt üzente, hogy akkor tett volna rendet, amikor még ő volt a miniszterelnök.

A bizottság végül leszavazta a független képviselők indítványának tárgysorozatba vételét. A bizottsági ülésen a trafiküggyel kapcsolatos szocialista felvetésekre reagálva Kocsis Máté azt mondta: támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely az adatok és dokumentumok megismerését szolgálja, de nem támogatnak olyan "mondvacsinált politikai ügyeket", amelyek ötezer jövőben trafikot üzemeltető kisvállalkozót, illetve családot a szervezett bűnözéssel próbálnak azonosítani.

Kiemelte: minden olyan vádat visszautasítanak, amely szerint politikai döntés született. Ha az lett volna, akkor nem nyert volna több száz helyen baloldali vagy jobbikos trafikos - mondta a fideszes képviselő, aki szerint ezért "alaptalan és politikai elterelés" az, hogy politikai döntések születtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.