Poros a pesti levegő, nulladik fokozatú a szmogriadó

Elérte a szálló por koncentrációja a tájékoztatási határértéket Budapesten. A városháza azt kéri, minél kevesebben üljenek kocsiba, és az egész városban tilos a nyílt színi égetés. Ha nem javul az idő, jön a durvább fokozat.

A fővárosi légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján, a szálló por Nagytétényi úton és a csepeli mérőállomáson mért adatai két, egymást követő napi koncentrációban meghaladták a tájékoztatási küszöbértéket, további 6 mérőállomáson pedig tegnap elérték azt - tájékoztatta lapunkat a Főpolgármesteri Hivatal. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint mivel a légköri viszonyok továbbra sem kedveznek a levegőminőség javulásának, ezért várhatóan a nap folyamán a szálló por koncentrációja a főváros több pontján továbbra is meghaladja a határértéket.

Ha a szálló por mértéke a miniszteri rendeletben meghatározott riasztási küszöbértéket is elérné két egymást követő napon át, és a meteorológiai helyzet a következő napon sem javul, úgy szmogriadót kell elrendelni a Budapesten.

Ha nem javul az idő, durvul a szmogriadó

Tavaly októbertől lépett életbe a környezetvédelmi, az egészségügyi valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közös rendelete, amely új, az eddigieknél szigorúbb határértékeket állapított meg a szálló porra vonatkozóan. Ezzel az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon vannak érvényben a legszigorúbb levegőtisztasági határértékek. A főváros tavaly szigorította a szmogriadó-rendeletét (a jogszabály teljes szövege innen tölthető le), a várható intézkedésekről itt olvashatnak.

A szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut miatti orvoshoz fordulás, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Az asztmásoknak jobb otthon maradni

Veszélyeztetett népességcsoportoknak számítanak a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok. Nekik érdemes kerülni a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.