Popper Péter fiával erősítenek a Liberálisok a fővárosban

Döntött a Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Párt (Liberálisok) választmánya a szervezet lehetséges fővárosi képviselő-jelöltjeiről – értesült a Népszabadság.

A szabadelvű tömörülés azután nevezi meg egyéni indulóit, hogy (legalábbis egyelőre) nem sikerült megegyezniük a többi ellenzéki szervezettel a közös indulásról.

A Liberálisok korábban az MSZP-vel egyeztettek egy lehetséges választási együttműködésről, de végül nem sikerült közös nevezőre jutniuk a szocialistákkal. Ezt követően Fodor Gábor pártelnök leginkább a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz került „közelebb”, de érdemi megállapodás közöttük sem született. Fodor legutóbb, a demokratikus ellenzék közös, október 23- demonstrációján többek között azt hangoztatta: közös listára, közös jelöltekre és közös miniszterelnök-jelöltre (és esetleg egy árnyékkormány felállítására) lenne szükség az Orbán Viktor felépítette rendszer leváltására.

A fővárosi választmány által összeállított listában kevés a régebb óta ismert arc; sok az új, friss politikusjelölt, aki most lehetőséget kaphat a bizonyításra. A „rutinosabbak” között találjuk például Szabadai Viktor nevét, aki a nemrég kimúlt SZDSZ egyik utolsó tisztségviselője volt, jelenleg pedig a Liberálisok budapesti elnöke.

Szintén a régi SZDSZ-ből ismerhetjük a korábbi pártigazgató Boruzs Andrást, aki a XIII. kerületben indulhat az egyéni mandátumért, de szintén egykori szabaddemokrata politikus az óbudai ex-alpolgármester Csire János, aki újra a harmadik kerületben próbálna szerencsét. A Liberálisok egyik vezető arca és reménysége, a fiatal elnökségi tag Bősz Anett egyelőre a IX. kerületben lehet a párt jelöltje, de elképzelhető, hogy végül az V. kerületben indul. Érdekesség, hogy a XVIII. kerületben várhatóan rajthoz áll a neves pszichológus Popper Péter fia, a tanár és író Popper Gábor is, mint országgyűlési képviselőjelölt.

A Liberálisok pártelnöke, Fodor Gábor az VI-VII. kerületben lesz majd a szervezet képviselő-jelöltje. Ez utóbbi azért érdekes, mert Fodort egyértelműen „közös ellenzéki jelöltnek” szánják, ebben a körzetben pedig az Együtt-PM és az MSZP közös jelöltje a (Bajnai-párti) Kocsis-Cake Olivio, akinél – legalábbis a liberálisok szerint – az egykori miniszter jóval erősebb és ismertebb jelölt lehet.

Igaz, az Együtt-PM és az MSZP is egyértelműen világossá tette már korábban: a megkötött szövetség erős és képes a kormányváltásra, az együttműködés újranyitásának pedig egyelőre nem látják indokát.

Fodor Gábor, a Liberálisok párt elnöke 2013. április 27-kei sajtótájékoztatóján bemutatja új pártját a budapesti Sas Centerben. Mögötte a párt tagjai, Popper Gábor, Pócs Bálint, Bősz Anett és Vatai Szabolcs
Budapest, 2013. április 27. Fodor Gábor, a Liberálisok párt elnöke sajtótájékoztatóján bemutatja új pártját a budapesti Sas Centerben 2013. április 27-én. Mögötte a párt tagjai, Popper Gábor (b), Pócs Bálint (b2), Bősz Anett (j2) és Vatai Szabolcs (j). A párt hivatalos neve Magyar Liberális Párt, de a mindennapi szóhasználatban Liberálisok párt néven szeretnének megjelenni. MTI Fotó: Mohai Balázs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.