Pontosan nem tudható az első világháború hősi halottainak száma

Nagyságrendileg hatszázezerre tehető az első világháború hősi halottainak száma, a pontos szám azonban nem ismert - mondta a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka vasárnap, a magyar hősök emlékünnepén az M1-en.

Kovács Vilmos ezredes hozzátette: a honvédelmi tárca és a hadtörténeti múzeum más intézetekkel együtt évek óta dolgozik azon, hogy meghatározza az első világháború hőseinek számát. Az ezredes ugyanakkor kijelentette: ez sokkal nagyobb, mint a második világháború hősi halottaié. Ismertette azt is: a Hősök terén lévő hősök emlékköve azt a hatalmas áldozatot szimbolizálja, amelyet Magyarország az első világháborúban hozott. Hozzátette: itt senki sincs eltemetve, vagyis az ismeretlen katona sírja nem helytálló kifejezés az emlékművel kapcsolatban.

A budapesti millenniumi emlékmű előtti téren 1929. május 26-án avatta fel Bethlen István miniszterelnök, Horthy Miklós kormányzó jelenlétében, a nemzeti hősök országos emlékkövét, amelyet Kertész K. Róbert tervezett. A teret három évvel később nevezték el Hősök terének.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.