Polt Péterhez fordult a Betyársereg miatt az LMP

A Lehet Más a Politika a legfőbb ügyészhez fordul és a parlament nemzetbiztonsági bizottságának összehívását kezdeményezi a Magyar Szigeten elhangzott kijelentésekkel kapcsolatban.

Mile Lajos, a nemzetbiztonsági bizottság és Dorosz Dávid, a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett Magyar Szigeten Tyirityán Zsolt, a Jobbikkal két éve együttműködési megállapodást kötött Betyársereg vezetője, illetve Dér Zsolt olyan állításokat fogalmaztak meg, amelyek az LMP szerint felvetik bizonyos bűncselekmények előkészületének gyanúját is".

Az LMP-s képviselők álláspontja szerint "amit a Szent Korona Rádió sátrában a két szélsőjobboldali fellépő más bőrszínűek, zsidók, illetve vezető politikusok legyilkolása kapcsán előadott, az részben nyíltan rasszista és felháborító, részben pedig konkrétan az állam és minden polgárának biztonságát fenyegeti". Mint írták, nem lehet következmények nélkül egyetlen állampolgárt, illetve állampolgári közösséget sem fenyegetni.

A Lehet Más a Politika arra kéri Polt Pétert, vizsgálja meg, hogy "a helyszínen elhangzottak alapján megvalósultak-e a büntető törvénykönyv tizedik fejezete alá tartozó egyes államellenes bűncselekmények, valamint terrorcselekmény előkészületei".

A párt a nemzetbiztonsági bizottságtól azt várja, hogy a konkrét eset tárgyalása mellett vizsgálja meg, "az elhangzottak mögött van-e olyan szervezkedés, amely nemzetbiztonsági kockázatot jelent".

A Magyar Szigetet 2004 óta rendezik a Pest megyei Verőce melletti Csattogó-völgyben. A kulturális és közéleti programokat egyaránt tartalmazó Magyar Szigetet kezdettől fogva a Hatvannégy Vármegye Ifjúság Mozgalom (HVIM) szervezi. Az idei Magyar Sziget július 31-től augusztus 7-ig tartott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.