Pécs - 'tét nélküli voksolás fáradt szavazókkal'

A jövő tavaszi országgyűlési választás közelsége miatt volt ennyire alacsony a részvétel az időközi voksoláson Pécsett - mondta Juhász Attila, a Political Capital politológusa, míg Szabó Márk, a Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint a szocialistáknak sem állt érdekükben a szavazók mozgósítása.

A cselekvőképtelennek nyilvánított szocialista Toller László képviselői helyére kiírt, s megtartott vasárnapi időközi választás eredménytelenségével kapcsolatban Juhász Attila az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy a választók többsége semmiféle tétet nem tulajdonított ennek a voksolásnak, és emiatt nem is mentek el szavazni.

Szerinte közhely, hogy amiatt lenne ilyen alacsony a részvételi szándék, mert az embereknek elegük van az eldurvuló politikai csatározásokból, s egyáltalán nem biztos, hogy így van. Akad olyan példa - mondta - amely éppen azt támasztja alá, hogy az mozgósítja leginkább a választókat, amikor a legélesebb a szembenállás és a legnagyobbak a politikai konfliktusok. Ilyen volt szerinte a 2002-es választási kampány, amikor a legnagyobb volt a választási részvétel Magyarországon.

Szabó Márk az alacsony részvételi arány három okáról beszélt. Az egyik szerinte a "választói fáradtság": a Pécs-kertvárosi lakók idén már ötödször járultak az urnához, sok olyan alkalom volt, amikor voksolásra szólították őket. Emellett ahogy távolodunk az európai parlamenti és a polgármester-választásoktól, csökken a részvételi hajlandóság az időközi választásokon.

Szabó Márk szerint a szocialisták sem voltak különösebben érdekeltek abban, hogy mozgósítsanak a részvételre, tekintettel arra, hogy ha Toller László (MSZP) helye betöltetlen marad, akkor egyel kevesebb szavazat kell az Országgyűlésben a költségvetés elfogadásához. Várható volt, ha mozgósítanak, akkor sem tudnak nyerni - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.