Jobban élnek a parlamenti képviselők, mint négy éve

Még sosem éltek olyan jól parlamenti képviselőink, mint most - derül ki a vagyonnyilatkozatokból. Átlagosan 13,7 millió forintos megtakarításuk van, ami felülmúlja még az előző ciklus 12,3 milliós átlagát is.

A nyilvános vagyonnyilatkozatokban összesen 2,7 milliárd forint megtakarításról számoltak be az áprilisban megválasztott országgyűlési képviselők - olvasható a Blikk összesítésében. Ezzel még úgy is rekordot döntöttek, hogy több, igen vagyonos politikus már nem szerepel ezen a listán. Ilyen például az előző ciklus leggazdagabb honatyája, az MSZP-s Veres János, aki 345 millió forintos vagyonról számolt be. A mostani legtehetősebb képviselő egy "újonc", a fideszes Tuzson Bence (198,6 millió forint), őt a KDNP-s Seszták Miklós (197 millió) és a fideszes Papcsák Ferenc (196 millió) követi.

A képviselők negyedének semmilyen megtakarítása nincs. Közülük sokan régóta magas pozícióban, milliós fizetésért dolgoznak. Ilyen vagyontalan Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Navracsics Tibor külügyminiszter és Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető is.

A parlament tagjai azonban nem csak a megtakarításban, hanem az adósságokban is jobban teljesítenek, átlagosan 6,5 millió forintos hiteltartozással. A statisztikát jórészt az új képviselők rontják, többen is adósságokról számoltak be. A lista élén azért így is a rutinos versenyzők állnak: Gyurcsány Ferenc volt kormányfő 67,1 millió forinttal, Lázár János 59,5 millióval, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető 46,8 millióval tartozik. Félteni egyelőre nem kell őket: Gyurcsány sokáig szerepelt a száz leggazdagabb magyar között, Lázár 60 milliós megtakarításról, Rogán pedig több értékes ingatlanról adott számot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.