Politikai sárdobálás az öngyilkos zirci férfi ürügyén

A Fidesz veszprémi alelnökének, Némedi Lajosnak Gyurcsány Ferenc jutott eszébe arról, hogy elhunyt az a zirci férfi, aki december közepén szíven szúrta magát a nyugdíjbiztosító kirendeltségén. Némedi embertelenséggel vádolta meg a Demokratikus Koalíció helyi képviselőit, akik hétfőn megemlékezést szerveztek K. Lajos emlékére, egyúttal felemlegette, hogy az öngyilkosságba menekült férfit egy olyan jogszabály alapján kötelezték felülvizsgálatra, amelyet még a Gyurcsány-kormány idején fogadtak el.

"Embertelenség egy ember értelmetlen halálából politikai tőkét kovácsolni" - jelentette ki Némedi Lajos, a Fidesz veszprémi szervezete alelnöke a megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján pénteken.

Amint arról beszámoltunk, a veszprémi kórházban az év utolsó napján halt meg az a férfi, aki még december közepén a nyugdíjbiztosítási igazgatóság megyeszékhelyi ügyfélszolgálatán váratlanul szíven szúrta magát. K. Lajos december közepén kapott értesítést arról, hogy fellebbezését elutasították, s javuló egészségi állapotára tekintettel rokkantsági nyugdíj helyett ezentúl csak rendszeres szociális járadékot kap. Ez az összeg a Veszprém Megyei Kormányhivatal Nyugdíj-biztosítási Igazgatóságán kapott információnk szerint a vonatkozó jogszabályok értelmében 28 500 forint.

A rokkantnyugdíjas a levél kézbesítésének másnapján beutazott Zircről Veszprémbe a nyugdíjbiztosítóhoz, ahol csöndesen kivárta a sorát, leült az ügyintézővel szemben, feltett néhány kérdést, majd fölállt s azt mondta: Ha én ennyit érek az országnak... - és a magával hozott késsel szíven szúrta magát. A mentők a veszprémi kórházba szállították, ahol megműtötték, s elhárították a közvetlen életveszélyt. A férfi azonban két héttel később elhunyt az intenzív osztályon.

Némedi Lajos pénteki veszprémi sajtótájékoztatóján a Fidesz veszprémi szervezete nevében őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt hozzátartozónak, és közölte: embertelenség egy ember értelmetlen halálából politikai tőkét kovácsolni. A politikus ezzel arra a hétfői megemlékezésre utalt, amelyet civilek és a Demokratikus Koalíció (DK) helyi képviselői szerveztek az elhunyt emlékére.

Hozzátette: első és másodfokú eljárás keretében születnek döntések a nyugdíjbiztosítónál, és van jogi lehetőség a másodfokú döntések bírósági felülvizsgálatára. Az elhunyt nem kezdeményezte a bírósági felülvizsgálatot, nem élt a lehetőségével - mondta. Hangsúlyozta, hogy a rokkantnyugdíjas egészségi állapotának felülvizsgálata egy 2007-ben  - tehát a Gyurcsány-kormány idején - elfogadott törvény alapján történt, amelyről szigorúan szakmai szempontok figyelembe vételével döntenek az orvosok.

A Fidesz veszprémi alelnöke szerint az akkori törvényre Navracsics Tibor és Kovács Zoltán Veszprém megyei országgyűlési képviselők nemmel szavaztak. Némedi Lajos ugyanakkor úgy vélte, hogy semmilyen probléma megoldásának nem lehet eszköze az öngyilkosság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.