Politikai polémia a lakáshitelesek védelméről

A Fidesz szerint a szocialisták a devizahitellel rendelkező, nehéz helyzetbe került családok helyett a bankok pártjára álltak. Az MSZP-s Török Zsolt viszont úgy látja: míg a szocialisták cselekszenek, addig a Fidesz "a bankok árnyékából" csak beszél a lakáshitelesek védelme ügyében.

László Tamás fideszes képviselő szerint a szocialisták a családok helyett a bankok pártját fogja: olyan módosító indítványokat nyújtott be ugyanis a Fidesz és a KDNP hitelkárosultak megsegítéséről szóló országgyűlési határozati javaslatához, amelyek úgy "legyengítették" az  előterjesztést, hogy az már nem segít az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került családoknak.

Az ellenzéki pártok ezért az egységes indítványt nem fogják aláírni, hanem benyújtanak egy újat, amely az eredeti javaslatukra épül. Ebben kezdeményezték, hogy az Országgyűlés kérje fel a kormányt: legkésőbb október 15-ig terjessze a Ház elé a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítése érdekében szükséges törvénymódosításokat. Javasolták a tulajdonvédelem érvényesítését, hogy a hitelt felvett tulajdonos maga értékesíthesse ingatlanát, illetve a kockázat- és a felelősségmegosztás biztosítását minden szerződés esetében.

A hitelkárosultakkal kapcsolatos problémák körülbelül egy évvel ezelőtt kezdődtek, "a kormány pedig csak beszélt, és semmit nem tett", legfeljebb látszatintézkedéseket. A hitelkárosultak védelméről szóló júniusi törvénnyel az önkormányzatok "nyakába igyekezett varrni" az ezzel kapcsolatos feladatokat. Ez a lépés alapvetően politikai célzatú, elsősorban a fideszes önkormányzatok továbbgyengítését szolgálja.

László Tamás kommunikációs blöffnek nevezte a Bajnai Gordon miniszterelnök évadnyitó beszédében elmondottakat, miszerint a magyar családok hitelállománya 400 milliárd forinttal csökkent a válságintézkedések és a javuló nemzetközi környezet hatására. Azt azonban nem vizsgálta senki, hogy a bankok egyoldalú szerződésmódosítása mekkora összeggel terhelte meg az adós családok helyzetét. Azt sem vizsgálták, hogy ez a 400 milliárd forint mennyiben tudható be a nemzetközi környezet hatásának, illetve, hogy mi a forint árfolyamjavulásának ára az IMF-es és EU-s hitelfelvételt figyelembe véve.

Egészen másképpen látja mindezt Török Zsolt (MSZP), aki szerint míg a szocialisták cselekszenek, addig a Fidesz "a bankok árnyékából" csak beszél a lakáshitelesek védelme ügyében. A szocialista képviselő kijelntette: "Megértem László Tamás fideszes országgyűlési képviselő lelkiismeret-furdalását, hiszen amikor frakciótársaival az Országgyűlésben segíthettek volna a lakáshiteleseken, nem voltak hajlandók szavazni a lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvényről".

Közleményében Török Zsolt azt javasolja László Tamásnak, hogy ha "nagyon aggódik" a lakosság devizában történő eladósodása miatt, akkor javasolja, forduljon pártelnökéhez "a mellékhatások tekintetében". Hiszen Orbán Viktor és Csányi Sándor, az OTP vezetője "köztudomásúan jó viszonyt ápol", és éppen az OTP jelent meg korábban a piacon japán jen alapú hitelekkel is, amelyek veszélyeire és mellékhatásaira még a Magyar Nemzeti Bank is felhívta figyelmet.

Török Zsolt szerint a fideszes politikusoknak épkézláb javaslataik, tetteik eddig nem voltak, csak a bankok árnyékából kiabáltak néha, és "szépségtapaszként is használható" országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be. Ehelyett az MSZP cselekedett a lakáshitelesek védelmében - tette hozzá.

A válságkezelő kormány tevékenységének is köszönhetően erősödött és stabilizálódott a forint, áthidaló kölcsönre nyílik lehetősége a bajba került adósoknak állami garanciavállalással, s elővásárlási jogot biztosítanak az önkormányzatoknak a bedőlő lakáshitelesek otthonaira, azzal a megkötéssel, hogy az önkormányzat köteles a korábbi adósnak a lakást bérbe adnia.

Megerősítették továbbá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) fogyasztóvédelmi jogkörét, és felemelték a büntetés maximális mértékét kétmilliárd forintra, továbbá megállapodást kötöttek a bankszövetséggel, amely korlátozza az egyoldalú szerződésmódosításokat, és kilakoltatási moratóriumot léptet hatályba. Török Zsolt közölte azt is, ősszel a Ház elé viszik a pénzügyi közvetítők tevékenységét szabályozó, a hitelintézetekről és pénzügyi szolgáltatókról szóló törvényt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.